Skip to main content
közigazgatás: magyar

Innovációs stratégia és kormányhivatalok

Szerző: 2014. augusztus 30.No Comments

„Erősödni fog a jövőben a kormányhivatal közösségszervező szerepe. A következő hétéves uniós költségvetési ciklusban 750 milliárdos uniós keret nyílik meg kutatásfejlesztésre. Ennek előfeltétele, hogy megyénként innovációs stratégia készüljön a kormányhivatalok szervezésével. Az állami támogatásokkal együtt évente körülbelül 160 milliárd forintot hívhatnak le az alulról jövő kezdeményezések – a Rádió Orienten Petrin László főigazgató mutatta be a Fejér Megyei Kormányhivatal lehetőségeit.

A Fejér Megyei Kormányhivatal frissen kinevezett főigazgatója jegyzői és járási hivatalvezetői tevékenysége révén már szoros munkakapcsolatban állt a régió közigazgatási személyi állományával. Meglátása szerint a közigazgatási reform nagy terhet vett le a sokszor túlterhelt jegyzők válláról, és ezt az energiát kamatoztathatják az önkormányzati munkában. Az újdonsült vezető az igazságosságot és a méltányosságot állította munkájának középpontjába. „A kollégáktól csakúgy, mint magamtól a jogszabályok mechanikus megismerése mellett szellemi, etikai és erkölcsi pluszt várok el. A jogszabályok alkalmazását a gyakorlathoz, az egyedi emberi tényezőkhöz kell alakítani.” – összegezte céljait a főigazgató a Rádió Orient műsorában.

Petrin elmondta, a vezetők Fejér megyében személycseréken nem gondolkodnak, ellenben az infrastruktúra fejlesztése fontos cél. A közelmúltban adták át a Martonvásári Járási Hivatal felújított épületét, a 2015-ös évben a jelenlegi 3 kormányablak számát 6-al szeretnék bővíteni. „Nem úri huncutság az épületek és a technikai felszereltség fejlesztése” – hozzátette, 2015 karácsonyára készülhet el a Bicskei Járási Hivatal újonnan kialakított épülete. Ezt az épületet – az országban egyedülálló módon – kimondottan erre a célra hozzák majd létre, így a későbbiekben is példaértékű és referencia jellegű lehet – hangsúlyozta a főigazgató.

Petrin László rámutatott arra, hogy az állampolgárok tudatában még nem ragadtak meg a kormányablakok nyújtotta lehetőségek – további tájékoztatásra van szükség. „Újbóli államépítésről és közigazgatás szervezésről beszélünk, amelyben Magyary Zoltán ma is aktuális gondolatai a napi munka egyszeregyét alkotják. A lehetséges keretek között a falig kell elmennünk” – a főigazgató kiemelte, fontos, hogy az ügyintézők partnerként dolgozzanak a többször visszatérő, olykor kevésbé tájékozott ügyfelek problémáján.

A főigazgató a szakigazgatási szervekkel való együttműködés hatékonyságát gyenge láncszemként értékelte – ezen a téren még van bőven tennivaló, főként a velük való kapcsolattartásra kell nagyobb hangsúlyt fektetni. Emellett a miniszterelnök úr által kitűzésre kerülő új feladatokat is eredményesen kívánják végrehajtani. Mindennek pluszforrás és létszámnövekedés nélkül kell megfelelni – emelte ki a vendég.

A főigazgató szerint a jövőben erősödni fog a kormányhivatal közösségszervező szerepe, feladatot kapnak például a kutatásfejlesztési irányok meghatározásában. A következő hétéves uniós ciklusban 750 milliárd forintos keret nyílik meg kutatásra, fejlesztésre és innovációra. Az összeg lehívásához a magyar kormánynak innovációs stratégiát kell benyújtania Brüsszelhez. Ennek egyik célkitűzése a K+F források szerteágazóbb elosztása, így ennek megszervezésébe a megyei kormányhivatalokat is bevonják. „A megye gazdasági életének szereplői szeptember elején ülnek össze stratégiát készíteni a hazai prioritásokat megfogalmazni. A kijelölt fejlesztési irányok alapján, az állami támogatásokkal együtt évente országosan körülbelül 150-160 milliárd forintot hívhatnak le az alulról jövő kezdeményezések”. Petrin László hangsúlyozta, többek között ennek a dokumentációnak a tartalmán múlik, hogy a következő hét évben mire lehet majd pályázni az innováció területén.”

Forrás:
Évente 160 milliárd forint juthat innovációra; OrientPress; 2014. augusztus 29.