Skip to main content
közigazgatási informatika

München – a LiMux helyett visszatér a Windows?

Szerző: 2014. augusztus 30.No Comments

„Úgy tűnik, hogy Münchenben a számítógépekre Linux helyett ismét a Microsoft operációs rendszere kerülhet. München városi tanácsa 2004-ben döntött úgy, hogy búcsút int a Microsoft termékeinek és a világ első nagyvárosaként a Linuxra vált át. Az átállás 2006-ban kezdődött. Peter Hofmann, a LiMux projekt vezetője tavaly azt nyilatkozta, hogy nagyon kicsi az esélye annak, hogy a közigazgatásban később visszaállnak más rendszerekre, ami a folyamatos politikai támogatásnak is köszönhető. Nos, úgy tűnik, hogy pont ez utóbbi szűnt most meg.

Josef Schmid, München polgármester-helyettese azt mondta, hogy megvizsgálják a projektből való kilépést és a Microsofthoz való visszatérést. Schmid azzal indokolta a döntést, hogy az elmúlt években számos panasz érkezett a felhasználóktól, akik elégedetlenek voltak a LiMux kezelésével. Hozzátette: mindegy, hogy melyik részleget keresi fel, mindenütt azt hallja, hogy az emberek szenvednek a rendszertől és ezen mielőbb változtatni kell. A város megbíz egy független szakértői csoportot a helyzet felmérésével. Amennyiben a szakértők azt fogják javasolni, hogy München térjen vissza a Microsofthoz, akkor nem zárható ki, hogy ez be is következik.

Schmid szerint a korábbi döntés politikai és nem szakmai jellegű volt. Nekik akkor az volt a benyomásuk, hogy a kérdés arról szólt, hogy behatárolják egy monopolhelyzetben lévő cég lehetőségeit. Ők már akkor tudták, hogy a törekvést nem koronázza majd siker, hiszen egyetlen közösség nem tudja megváltoztatni az egész világot. Amennyiben az egész világ egy szabvány szoftverrel dolgozik, akkor fontos, hogy München is ezt a rendszert használja. Christine Strobl, München polgármester-helyettese nyolc hónappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy az átállás sikeresen lezárult és a rendszer használata a közigazgatásban dolgozóknak napi rutinná vált. Jelenleg a müncheni közigazgatásban 15 000 számítógépen használják a LiMux disztribúciót, ez az összes konfiguráció 80 százaléka.

A Microsoft egyik szóvivője közölte, hogy ők „jó vesztesekként” tudomásul vették a korábbi döntést és elfogadták, hogy München elutasítja a Windows operációs rendszert, de továbbra is nyitottak az egyeztetésekre. ”

Forrás:
München – a LiMux helyett visszatér a Windows? ; SG.hu; 2014. augusztus 19.
Szerkesztői megjegyzés: Új vezetése van a városnak, ez magyarázza a fejleményeket. Az ellentét nem pártpolitikai, mivel a város informatikai osztályának vezetője (aki a Linux használata mellett van) ugyanahhoz a párthoz tartozik, mint a polgármester helyettese (CSU). Mindenesetre a francia csendőrség, a Nemzetgyűlés, számos spanyol tartomány gépeinek ezrei probléma nélkül működnek Linux alatt.