Skip to main content
közigazgatás: magyar

Fejlesztik az ügysegédi rendszert Zalában

Szerző: 2014. szeptember 4.No Comments

„Az elaprózódott településszerkezetű Zala megyében kiemelten fontos az ügysegédi szolgáltatás, amely a megyében található 258 település 80 százalékát fedi le. Törekszünk a rendszer fejlesztésére, akár informatikailag, akár szakmailag, hogy a kistelepüléseken élő állampolgárok is minél egyszerűbben intézhessék ügyeiket – fogalmazott a Rádió Orienten, Sifter Rózsa, a Zala Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

Sikeres évek állnak mögöttünk: létrejött a megyei kormányhivatal, többségében megvalósult a szakigazgatási szervek integrációja, kialakult a törzshivatal, mindezzel takarékosabbá vált a megyei közigazgatás működtetése – foglalta össze tömören a főigazgató a közigazgatás területi szintű átalakításának eredményeit. A megkezdett munkát szeretnénk folytatni a következő négy évben is – mondta Sifter Rózsa.

A kormányhivatal jó kapcsolatot ápol a megye többi közigazgatási szervével, a megyei és a települési önkormányzatokkal, és a polgármesteri hivatalokkal. Utóbbiak tekintetében törvényességi felügyeletet is ellát, de szükség esetén közreműködik az önkormányzati választások informatikai hátterének biztosításában is.

A kormányhivatal kialakításakor, valamint a járási rendszer kiépítésekor átvett állami, önkormányzati ingatlanokban helyeztük el a járási hivatalokat, a szakigazgatási szerveket, ezek épülete és eszközállománya azonban vegyes képet mutat. Ezért igyekszünk pályázati lehetőségek útján minél több épületet felújítani, korszerűsíteni. Ezek forrásait Európai Uniós és hazai pályázatokból, valamint saját erőből biztosítjuk. A korszerűsítési munkálatok keretében már több helyen megtörténtek, vagy még éppen folyamatban vannak különböző energetikai beruházások, amelyek elsősorban nyílászáró-, illetve kazáncserét jelentenek. – mondta műsorunkban Sifter Rózsa.

A megyében működő négy kormányablakkal kapcsolatban a főigazgató hangsúlyozta, magas ügyfélforgalmat bonyolítanak az ügyfélszolgálati irodák, amelyek működésével – a visszajelzések alapján – elégedett a lakosság.

Zala megye, a korszerű közigazgatási fejlesztések mellett, éllovasa a rezsicsökkentés megvalósításának. A Zala Megyei Államigazgatási Kollégium keretein belül létrejött Rezsicsökkentési Bizottság a maga eszközeivel támogatja a folyamat megvalósítását. A bizottság megteremti az együttműködés, a kommunikáció kereteit a rezsicsökkentésben érdekelt államigazgatási szervek, politikusok, valamint szolgáltatók között. A Kormányhivatal komoly adománnyal járult hozzá a lakossági tehervállaláshoz is: egyedülálló módon éltünk azzal a lehetőséggel, hogy a vízfolyások mellett kitermelt fákat a közmunka program dolgozóival feldolgoztattuk, majd a fát rászoruló családoknak ajánlottunk fel – ismertette a főigazgató, aki egyben a Rezsicsökkentési Bizottság elnöke is.

Jelentős mértékű munkaerőt tudott mozgósítani a megyei közfoglalkoztatási program is, hiszen éves szinten mintegy 6000 fő jutott Zalában munkához. Jelenleg húsz közfoglalkoztatott dolgozik nálunk a kormányhivatalban, vannak közöttük pályakezdők, és vannak ötven év felettiek is – mondta Sifter Rózsa.”

Forrás:
Fejlesztik az ügysegédi rendszert Zalában ; OrientPress; 2014. szeptember 4.