gazdaságközigazgatás: magyartudomány

Pálinkás: könnyű elmondani, de nehéz megcsinálni

Szerző: 2014. szeptember 6.szeptember 7th, 2014No Comments

„Lényegében a Nemzeti Innovációs Hivatal alapjaira épül az új, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal – mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában az intézmény létrehozásáért felelős kormánybiztos, Pálinkás József hozzátette: reményei szerint hatékonyan és koordináltan tudják majd felhasználni a különböző helyeken rendelkezésre álló forrásokat.

A Nemzeti Innovációs Hivatal feladatai között nem szerepel az alapkutatások támogatása, és nem volt elég hangsúlyos az alkalmazott kutatások támogatása sem – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásáért felelős kormánybiztos.

Beszámolt arról, hogy lényegében az innovációs hivatal bázisán jön létre az új hivatal, de átkerül hozzá a Nemzetgazdasági Minisztériumnak az a részlege, amely az innovációs alapot kezelte.

“Eddig ugyanis az a furcsa helyzet volt, hogy az innovációs hivatal készített stratégiákat, csinált innovációs tréningeket, ellátott nagyon sokféle feladatot, túl sokat is, ugyanakkor a források elosztása másutt történt” – mutatott rá a kormánybiztos.

Pálinkás József hozzátette: a NIH-től független volt az uniós fejlesztési források felhasználása a kutatás-fejlesztés és az innováció területén.

“Ez most egy hivatalban történik majd, reményeim szerint hatékonyan és koordináltan” – hangsúlyozta a kormánybiztos.

“A különböző helyeken rendelkezésre álló forrásokat hatékonyan kell felhasználni – ezt könnyű elmondani, de nehéz megcsinálni. De szükség van arra a koordinációra is, hogy tudjuk: mit finanszíroz az egyik finanszírozó és mit a másik, s lehetőleg ne finanszírozzunk párhuzamosan” – tette hozzá.

Pálinkás József elmondta: a nagy stratégiai döntések kormányzati szinten történnek meg, de a kisebb döntéseket a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal is meghozhatja majd.

Az Aréna teljes műsorát meghallgathatja, ha ide kattint.

Forrás:
Pálinkás: könnyű elmondani, de nehéz megcsinálni; InfoRádió; 2014. szeptember 5.