Skip to main content
gazdaság

Ingyenes lesz a bankkártyahasználat a Postán

Szerző: 2014. szeptember 22.No Comments

„A Magyar Posta fejlesztéseinek köszönhetően kártyás vásárlásként is elszámolhatja a vállalat a bankkártyahasználatot, így már idén ingyen fizethetjük be kártyával a sárga csekket. Ezzel óriási mértékben csökkenhet a lakosság készpénzigénye, hiszen az összes pénzügyi tranzakció 29 százaléka postai készpénzfizetési megbízáson történik.

Nem jó a Magyar Postának, nem jó az ügyfeleknek, mégis a mai napig készpénzfelvételnek számít a postai kártyahasználat. Így egy-egy ilyen tranzakció 600-800 forintba is kerülhet a kártyát kibocsátó banktól függően. E miatt a díj miatt is az a jellemző a magyar pénzügyi szokásokra, hogy két részletben kivesszük a fizetésünket, aminek a nagy részét egyből be is fizetjük sárga csekken.

A bankok keresnek rajta
Jelenleg mind a Magyar Posta elfogadó bankja, mind a kártyakibocsátó bank jutalékot számít fel az ügyfeleknek a kártyahasználatért. A díjak mértékét minden esetben a kártyakibocsátó bank határozza meg és számítja fel a bank aktuális hirdetményeiben meghatározottak szerint. A Posta ezért nem számít fel díjat.

A Postának is érdeke a váltás
A Magyar Posta készpénz-átutalási és postai számlabefizetési megbízásból (hétköznapi nevén sárga és fehér csekk) származó árbevétele a vállalat teljes árbevételének 20 százaléka, így természetes üzleti érdeke, hogy minél több ügyfél vegye igénybe ezeket a szolgáltatásokat. Ingyenes készpénzfelvétel ide vagy oda, egyre többen szeretnék kényelmesen bankkártyával befizetni a rezsit. Ha tehát a Posta fel akarja venni a versenyt az egyre terjedő online fizetéssel, akkor újítania kell. Ezek a fejlesztések be is indultak. Például a több ezer POS terminál cseréjét a közeljövőben kezdik – közölték az Origóval.

A fejlesztések eredményeként pedig várhatóan még az idei évben a csekkek befizetése során lehetőség lesz arra, hogy a kártyahasználat ne készpénzfelvételnek, hanem kártyás fizetésnek minősüljön.

A befizetések kétharmada sárga csekkes
A sárga csekk nem olcsó, nettó 137 forintba kerül – az egyéni megállapodásoknak köszönhetően a fehér csekk némileg olcsóbb lehet a szolgáltatóknak. Ezt a díjat egy törvény miatt a közműszolgáltatók nem terhelhetik át az ügyfelekre, ezért beépítik az áraikba. Tehát az is fizet érte, aki nem is használja. Ennek következménye, hogy a látszólag ingyenes szolgáltatás a mai napig népszerű. A kibocsátók adatai szerint 3 befizetésből 2 ma is a Magyar Postán keresztül jut el hozzájuk.

Továbbra is lehet készpénzt felvenni
A Magyar Posta azonban mindenképp hangsúlyozza, hogy továbbra sem szűnik meg teljesen a készpénzfelvétel lehetősége. Külön kérése továbbra is elérhető a szolgáltatás. Ez olyan kis településeken lehet lényeges, ahol nincs bankfiók vagy ATM. ”

Forrás:
Ingyenes lesz a bankkártyahasználat a Postán; Micskei Lajos; Origo; 2014. szeptember 15.