Skip to main content
gazdaságinformatika

Konferencia: Eurocloud Day 2014

Szerző: 2014. szeptember 22.No Comments

„Az EuroCloud Magyarország Egyesület a magyarországi Cloud computing szakmai szervezete. Az Egyesület küldetése, hogy Budapestet Európa egyik Cloud fellegvárává tegye, melynek megfelelően folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, melyek támogatást biztosítanak a Cloud technológia, mint üzleti platform számára. Ezen tevékenység egyik kiemelt állomása az idén immár harmadik alkalommal megrendezésre kerülő EuroCloud Day elnevezésű kiállítás,- és konferencia, 2014. szeptember 23-án.

Az idei konferencia tematikájában túlmutat a legújabb felhő alapú technológiai újítások és felhasználási területeik informatikai jellegű bemutatásán. A konferencia célja, hogy kiragadja a Cloud-ot, mint üzleti platformot, a pusztán technológiai értelmezési tartományából, és rámutasson annak átfogó gazdaságfejlesztési hatásaira. A rendezvény fő témája tehát, hogy a Cloud nem más, mint a 21. századbeli versenyképes (internet-alapú, digitális) gazdaság és élhető társadalom fő motorja elsősorban a következő területeken: versenyképes KKV szektor, technológiai startup-ok, digitális közszolgáltatások és újszerű üzleti modellek szinte minden területen. Az eseményre a tematikában leginkább érintett vállalatok, szervezetek felső,- és középvezetőit invitáljuk meg.

A Konferencia négy kulcs-témája
“Cloud a hazai KKV szektor fejlesztéséért, versenyképességéért”: európai szinten és itthon is rengeteg kritika érte a kkv-k információs technológiai támogatásának előző rendszerét, hogy a tízmilliárdok nagyon rossz hatásfokkal hasznosultak amelynek két oka volt. Egyrészt a támogatások nem jutottak el a tényleges támogatandó körhöz, azokhoz a kkv-khez, amelyek versenyképességük javítására használták volna. Másrészt pedig alapvetően hardware és software beruházásokra lehetett ezeket felhasználni, miközben a kkv-k digitális tartalmakhoz, tudáshoz, alapvetően (digitális) szolgáltatásokhoz, azaz Cloud szolgáltatásokhoz való hozzáférésre volt és van igényük.

“Állam szerepe a biztonságos Cloud-ra épülő digitális gazdaság megteremtésében”: legyen szó az Apple-ről, vagy egy állami infokommunikációs szolgáltatóról, az állampolgárok, emberek biztonsági garanciális elvárásai ugyanazok. Ugyanazt a gondosságot várjuk el amikor a személyes fényképeinkről, szeretteinkről szóló videóinkról, vallási, világnézeti hovatartozásunkat jelző információk biztonságáról van szó, mint amikor az adóbevallásunk, vagy az egészségügyi adataink a kérdés. Ugyanaz a négy kérdés merül fel: hol vannak az adataink, mi történik az adatainkkal, kinek van hozzáférése az adatainkhoz, és milyen garanciák, biztosítékok vannak arra, hogy valóban az történik, amit akár az üzleti szolgáltató, mint az Apple, akár egy állami infokommunikációs szolgáltató állít és ez így is marad a jövőben.

“Budapest, mint az európai cloud potenciális fellegvára”: Budapest kitüntetett helyzetben van és nagyon jó adottságokkal indul azért hogy Európa Cloud startup fellegvára legyen. 1. Versenyképes kompetenciákkal rendelkezik, ami a fejlesztői kapacitást illeti, 2. ideális helyszín egy modern, digitalizált ökorendszer befogadására, mivel Budapesten jó élni és kedvezőek az innovációnak szükséges feltételek, amelyben jó eséllyel kialakítható egy előremutató szabályozási környezet és 3. ha a Prezi, Ustream, LogMeIn hármasára gondolunk, akkor rendelkezünk olyan úttörő Cloud vállalkozásokkal amelyek sikere magával tudja húzni a többieket is.

“A Cloud, mint diszruptív innováció az infokommunikációban, diszruptív folyamatok motorja a világgazdaság kulcs iparágaiban”: Az elmúlt nyár Cloud sikertörténetektől volt hangos, elég csak a WhatsApp, Über, Airbnb sikereire gondolnunk, de ide tartozik a felfokozott érdeklődés a Bitcoin kriptovaluta szárnyalása irányában is, amelyek jelzik, hogy a felhő-technológia már nem csupán és nem elsősorban egy informatikai történet, hanem az az információs technológiai modell, amely alapjában képes felforgatni erős és érett iparágakat, legyen szó a pénzügyi szolgáltatások, vagy a szórakoztatóipar, vagy a logisztika területéről. A jövő nagy kérdése, hogy a Cloud hátán, miként történik meg a kulcsiparágak digitális transzformációja, miként alakul át a szolgáltatások köre, milyen és mely szolgáltatók fogják meghatározni ezt az átalakulást.

Helyszín: Kempinski Hotel Corvinus Budapest, 1051 Budapest, Erzsébet tér 7.
Időpont: 2014. szeptember 23.

Az esemény részletes programja és jelentkezési feltételek itt találhatóak: http://eurocloud.hu/eurocloud-day-2014-2/

Forrás:
EuroCloud Day 2014 – Szeptember 23 – Kepinski Hotel Corvinus Budapest