közigazgatási informatika

Egyedülálló mobiltelefonos alkalmazás a közigazgatásban

Szerző: 2014. október 20.No Comments

„ Magyarországon egyedülálló mobiltelefonos alkalmazást hoz létre a Somogy Megyei Kormányhivatal a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesületével, jelentette be mai sajtótájékoztatóján Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott.

A kormánymegbízott elmondta, a mai nap a Fehér Bot napja, a vakok és gyengénlátók világnapja. Ez alkalomból hívta fel a figyelmet azoknak a problémáknak a jelentőségére, amelyekkel napi szinten meg kell birkózniuk látássérült embertársainknak ügyeik intézése során. A Somogy Megyei Kormányhivatal a Magyar Állam Somogy megyében legnagyobb erőforrással rendelkező egységeként felelősséggel tartozik azért, hogy biztosítsa a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférést.

Az országban egyedülálló telefonos applikációval a Somogy Megyei Kormányhivatal legnagyobb épületének – mely otthont ad 4 szakigazgatási szervnek és a jelenleg épülő új Kormányablaknak – minden helyisége könnyen elérhetővé válik a látássérült emberek részére is.

Hosszú János, a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesületének alelnöke elmondta, hogy az alkalmazás segítségével nem csupán egy hangostérkép jön létre, hanem egy olyan, eddig nem látott alkalmazás, mely speciális, a helyszínen Braille-írással megjelölt támpontokkal segíti a tájékozódást.

Az alkalmazás ötletgazdája, Dr. Faragó László egyetemi adjunktus elmondta, hogy az applikáció fejlesztésekor fontos szempont, hogy a célközönséget abban segítsük, amire valóban szüksége van, így a „hangostérkép” a közlekedés szempontjából veszélyes pontokat is tartalmazni fogja, mellyel nagy mértékben hozzájárul az egyszerű tájékozódáshoz.”

Forrás:
Okostelefonos alkalmazás a közigazgatásban; Miniszterelnökség; 2014. október 15.