közigazgatási informatika

Münchenben eurómilliókba kerülne a Linux-Windows csere

Szerző: 2014. október 20.No Comments

„Egyáltalán nem biztos, hogy a bajor főváros jól járna a Microsoft operációs rendszerére való visszaváltással.

Két helyi frakció kérdéseire válaszolva Dieter Reiter müncheni főpolgármester közölte, hogy csak a Windows 7-tel kompatibilis hardverek beszerzése 3,15 millió euróba kerülne, míg a Windows 8-kompatibilis hardverek megvásárlására még nagyobb összeget kellene fordítani. Ehhez jönnének még az infrastruktúra felépítésével kapcsolatos, illetve a licencköltségek, amikről jelenleg még nem lehet tudni, hogy mennyibe kerülnének.

Az IT@M nevű városi IT-szolgáltató álláspontja szerint, ha megtörténik a visszaállás, akkor a Limux-projektbe befektetett összes pénz gyakorlatilag elveszik. Ez körülbelül 14 millió eurót jelentene. Ez az összeg fedezte a képzési költségeket és a Limuxszal kapcsolatos konfigurációmenedzselési és szoftverelosztási kiadásokat. Ugyanakkor kiderült az is, hogy a korábban felmerült panaszok nem kizárólag a nyílt forráskódú szoftverekhez kapcsolódtak. A munkatársak körében végzett felmérés azt mutatta, hogy a panaszok a különböző területeket egyaránt érintették, így a hardvereket, a szakmai alkalmazásokat és a terméktámogatásokat is.

München IT-részlege mindenesetre kiáll a Limux mellett és ismét azt hangsúlyozta, hogy a projekt sikeres volt. Az előnyök között említhető a nyílt szabványok támogatása. Christine Strobl, az IT-ügyekért felelős eddigi müncheni polgármester-helyettes is azt nyilatkozta, hogy jó volt a korábbi döntés. A Limuxra való átállás 2006-ban kezdődött. Josef Schmid, München polgármester-helyettese augusztusban kijelentette, hogy megvizsgálják a projektből való kilépést és a Microsofthoz való visszatérést. Schmid azzal indokolta a döntést, hogy az elmúlt években számos panasz érkezett a felhasználóktól, akik elégedetlenek voltak a Limux kezelésével. ”

Forrás:
Münchenben eurómilliókba kerülne a Linux-Windows csere; SG.hu; 2014. október 17.