közigazgatási informatika

Kína Linuxra költözteti az állami számítógépeket

Szerző: 2014. november 2.No Comments

„A kampány nem most kezdődött, de most már határidőt is megszabtak: 2020-ra meg akarnak szabadulni a Microsoft-függőségtől.

Számtalanszor beszámoltunk már arról, hogy Kínában a függetlenedés jegyében már sok éve állami program az, hogy vagy saját fejlesztésű, vagy egy, a piacon elérhető Linux-disztribúcióval váltsák ki legalább az államigazgatásban a zárt rendszereket, főképp a Windowst. Habár már eddig is zajlottak akciók, projektek, mostantól hivatalos, hogy az állami rendszereket Linuxra fogják migrálni: a Beijing Times tudósítása szerint most már konkrét projekt indult el, mely szerint a kormányzati rendszerekben évente a gépek 15 százalékát Linuxra kell átállítani, hogy 2020-ra a teljes államigazgatásban csak ezt az operációs rendszert használják.

Azt még nem tudni, hogy pontosan milyen disztribúció lesz a kedvezményezett, de nagy valószínűséggel egy saját fejlesztésű, már jó ideje propagált Ubuntu, az Ubuntu Kylin lesz az ajánlott (kötelező…).

Az elhatározás igen komoly: nemcsak hogy minden területen le akarják váltani a Microsoft termékeit, de a kínai bankszövetség már értesítette is a hatóköre alá tartozó pénzintézeteket, hogy kezdjék meg a migrációt.”

Forrás:
Kína Linuxra költözteti az állami számítógépeket; Dajkó Pál; IT café; 2014. október 31.
Szerkesztői megjegyzés: Az Ubuntu Kylin az a Canonical (az Ubuntu fejlesztője) és kínai partnerei – China Software and Integrated Chip Promotions Centre (CSIP) és National University of Defence Technology (NUDT) – együttműködésének eredménye, teljesen a helyi sajátosságokhoz igazított változata az Ubuntunak.