Skip to main content
közigazgatás: magyar

Mosolygó hivatalok épülnek Tolna megyében

Szerző: 2014. november 2.No Comments

„A dimbes-dombos, kistelepüléses Tolna megyében sokan élnek rossz anyagi körülmények között – nekik kedvez az újonnan kialakított települési ügysegédi rendszer. Emellett folyamatosan halad a közigazgatási reform, sorra nyílnak az integrált ügyfélszolgálatok. Horváth Kálmán kormánymegbízott elmondta, a megye életében sorsdöntő a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia kialakítása. Céljuk a megyének járó kvóta megszerzése, amelyen felül helyezkedik el a paksi erőmű.

Tolna megye az ország egyik legkisebb megyéje. A terület kellemes adottságait a Gemenci erdő, a Duna folyása és a Mecsek nyúlványai garantálják. A 240 ezres lakosú, kistelepülésekkel tarkított megyében többnyire mezőgazdasággal foglalkoznak, emellett a legnagyobb foglalkoztató a közigazgatás.

A Rádió Orient műsorában Horváth Kálmán a megyei kormányhivatal fő céljának „a mosolygó hivatal, mosolygó ügyfelek” koncepció megvalósítását tűzte ki. A kormánymegbízott kiemelte, folyamatos a közigazgatás átalakítása: felállt a kormányhivatali és a járási struktúra, működik a települési ügysegédi rendszer, továbbá zajlik a kormányablakok kialakítása. A megyében Szekszárdon, Tolnán, és Pakson nyílt kormányablak, illetve az év végéig még Tamásiban és Bonyhádon adják át az új, integrált ügyfélszolgálatot. A jövőben Dombóváron, Dunaföldváron és Bátaszéken várható további kormányablak.

Tolna megyében sokan élnek rossz anyagi körülmények között. Horváth Kálmán kiemelte, nekik találták ki a települési ügysegédi rendszert. „Ugyan van még mit javítani a struktúrán, azonban az ügysegédek nagy segítséget jelentenek azoknak az állampolgároknak, akik nem, vagy csak nagy nehézségek árán tudnak eljutni a kormányablakokhoz” – hozzátette, az állam és az önkormányzatok erkölcsi felelőssége a munkalehetőségek biztosítása. A régióban átlagos a munkanélküliség, közel tízezer ember van munka nélkül. A kormánymegbízott a nagyobb munkáltatók közül a paksi erőművet, a közigazgatást és borvidéket emelte ki. „A kormányhivatal örül a paksi erőmű bővítésének, mivel számos új munkahely létesülhet.”

A hátrányos járásokban, Dombóváron és Tamásiban jelentős szerepet töltenek be a foglalkoztatásban a szociális munkaprogramok, a közfoglalkoztatás. Horváth Kálmán elmondta, a közelmúltban rendeztek kiállítást a közmunkaprogram eredményeiről: az embereket többnyire az állattartás és a földművelés terén foglalkoztatták. A kormánymegbízott kiemelte, mindezek ellenére nem ez az ideális módja annak, hogy az emberekről gondoskodjanak. „Felnőtt egy nemzedék, amely nem látta a szüleit dolgozni. A közfoglalkoztatás arra jó, hogy újra megtanítsa dolgozni az embereket.”

Jelenleg készül a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia, amely a jövőbeni uniós források lehívásának, a kutatás-fejlesztés és innováció alapja lesz. Horváth Kálmán kiemelte, a stratégia sorsdöntő a megye és a települések számára. „Célunk, hogy Tolna megkapja a neki járó kvótát, a Paksi erőmű pedig csak hab legyen a tortán” – hozzátette: a jövőben további fontos terület a KEOP-os projektek befejezése, a hivatalok akadálymentesítése és az európai színvonalú munkakörnyezet kialakítása a kollégák számára.”

Forrás:
Mosolygó hivatalok épülnek Tolna megyében; OrientPress; 2014. november 1.