Skip to main content
közigazgatási informatika

Új alapokon a környezetvédelmi adatszolgáltatás

Szerző: 2014. november 6.No Comments

„Több mint 2 milliárd forintból újul meg a Földművelésügyi Minisztérium Országos Környezetvédelmi Információs Rendszere (OKIR), amely a környezet terhelésével és állapotával kapcsolatos adatokat tárolja. A rendszer elsődleges feladata, hogy segítsen nyomon követni a környezet állapotát, valamint összegyűjti, feldolgozza és nyilvántartja az igénybevételi és terhelési adatokat.

Az OKIR egy nagy volumenű informatikai fejlesztés keretében újul meg, amely elektronikus alapokra helyezi a környezethasználók adatszolgáltatását. A jövőben az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) keretprogrammal, Ügyfélkapun keresztül lehet benyújtani ezeket az adatokat.

A fejlesztés megteremti a gyors, hatékony, olcsó és környezetbarát ügyintézés feltételeit, emellett a hatóság munkáját is megkönnyíti. Az OKIR internetes felülete pedig segít tájékoztatni a közvéleményt hazánk környezeti állapotáról. Egyebek mellett olyan kérdésekre kaphatnak majd választ, hogy egy adott vállalkozás milyen kibocsátásokkal terheli a környezetét, egy konkrét helyen milyen környezeti kibocsátásokkal kell számolni, vagy például egy terület szomszédságában milyen ipari üzemek vannak, és tevékenységük milyen kibocsátással jár.

A megújult OKIR 2015. január 1-től kezdi meg működését. Az ügyfelek november 15-ig szolgáltathatnak adatokat a régi rendszerben, az eddigi hagyományos módon. Jövő évtől már kizárólag elektronikusan, ügyfélkapun keresztül zajlik az adatszolgáltatás. ”

Forrás:
Új alapokon a környezetvédelmi adatszolgáltatás; Földművelésügyi Minisztérium; 2014. november 6.