Skip to main content
közigazgatás: magyar

Egyszerűbb és gyorsabb lesz az állampolgárok ügyintézése

Szerző: 2014. november 9.No Comments

„Az államigazgatási reform célja a hatékonyabb, olcsóbb és kevesebb bürokráciával járó közigazgatás megteremtése – jelentette ki Dr. Kovács Zoltán, egy szerdai szakmai fórumon. A területi közigazgatásért felelős államtitkár szólt arról is, hogy a kormányablakok számának bővülésével egyszerűbb és gyorsabb lesz az állampolgárok ügyintézése.

Az Informatika a Társadalomért Egyesület szervezésében „Önkormányzatok és állam” címmel szakmai konferenciát tartottak Balatonfüreden. A területi közigazgatásért felelős államtitkár „Az állam és az önkormányzatok együttműködése” címmel tartott előadásában rámutatott, hogy a 2010-ben megalakult kormány egyik kiemelt célkitűzése volt a közigazgatás átalakítása, hatékonyságának növelése, az eddigieknél szervezettebben, ellenőrzöttebben és költségtakarékosabban működő területi államigazgatás megteremtése.
fotó: Infotér

Véleménye szerint ennek egyik legfontosabb, eleme a járások kialakítása volt. Mint mondta harminc év szünet után, új szervezeti rendben, ismét létrejöttek a járások, többek között azzal a céllal, hogy integrálják az államigazgatás járási szintű szerveit, és csökkentsék a bürokráciát. Ennek értelmében a korábban az önkormányzatok által ellátott államigazgatási ügyek egy részét a járási hivatalok vették át – fogalmazott az államtitkár.

Szólt arról is, hogy a közigazgatásban az állam és az önkormányzat tevékenysége két fő ponton ér össze: az egyik a törvényességi felügyelet, a másik a járási rendszer felállítása. A törvényességi felügyeletet, a közel 3200 helyi önkormányzat jogszerű működése felett, a megújított közigazgatási rendszer alappillérei, a fővárosi és megyei kormányhivatalok gyakorolják.

Mint mondta, a járás az állam legalsóbb szintű területi és szervezeti egysége, a hatékonyabb, költségtakarékosabb és ügyfélközpontú területi közigazgatás megteremtése érdekében.

Egyes feladatokban a járási hivatalok, más esetben a képviselő-testület vagy a jegyzők járnak el. Ennek oka, hogy bizonyos helyi szintű információkat igénylő hatáskörök, illetve a képviselő-testület rendeletalkotási jogköréhez kötött támogatások esetében, indokolt a feladatnak, a településnél vagy a jegyzőnél történő megtartása.

Véleménye szerint ezért szoros együttműködésre van szükség a települési önkormányzatok és a járási hivatalok között. Felmerül, hogy az önkormányzatoknál maradt államigazgatási hatáskörök közül még többet átadjanak a járási hivataloknak – tette hozzá Kovács Zoltán. Az államtitkár arra is kitért, hogy a közigazgatás megújításának másik legfontosabb eleme a Kormányablakok megnyitása.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormányablakok az állampolgároknak elérhető közelségben biztosítják az egyablakos ügyintézést, mind szélesebb számú ügykörben. A korábban széttagolt, párhuzamosan működő területi szervek irodái helyett, egy helyen lehet ügyet intézni. Kiemelt hangsúlyt kap az ügyfelek adminisztratív terheinek, és ilyen irányú költségeinek csökkentése. A kormányablaknál beadott kérelmek továbbítása, a tájékoztatás, a hiányosságok helyszíni pótlása egyszerűsíti és gyorsítja az eljárást. Végső cél az elektronikus ügyintézés széleskörű megteremtése – zárta beszédét Dr. Kovács Zoltán.”

Forrás:
Egyszerűbb és gyorsabb lesz az állampolgárok ügyintézése; Miniszterelnökség; 2014. november 7.