Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatási informatikatársadalom

Okos város: Szolnokon az emberek biztonságban érzik magukat

Szerző: 2014. november 23.No Comments

„A korszerű ict-technológiák és szolgáltatások alapjaiban segíthetik egy város életének megszervezését a közszolgáltatásoktól kezdve a városi közlekedésen, az egészségügyön, az oktatáson és a kereskedelmen át egészen a helyi, önszerveződő közösségek támogatásáig.

A Magyar Telekom számára – az infokommunikációs iparág sajátosságaiból adódóan – kiemelten fontos az innováció. Nemcsak kiszolgálója akar lenni a technológia fejlődéséből következő ügyféligényeknek, hanem az ügyfélélményt innovatív és minőségi szolgáltatásokkal erősítve alakítója, formálója az infokommunikációs piacnak a legkorszerűbb technológiáknak és infrastruktúráknak köszönhetően. Az innováció a magyar gazdasági fejlődés, erősödés, a jövőbeli sikeresség motorja – fejtette ki Pukler Gábor, a Magyar Telekom innovációs és üzletfejlesztési igazgatója.

A T-City és Szolnok szerepe
A szolnoki smartcity-tesztek során nemcsak a tesztelésre szánt termékre, szolgáltatásra kellett odafigyelni, hanem arra is, hogy a tesztelők milyen könnyen és gyorsan értik meg, fogadják be a szolgáltatást, hogy az kellően felhasználóbarát-e. Mára pontosan tudjuk, hogy mennyire fontos a digitális írástudás elterjesztése – mondta el az innovációs igazgató. A T-City tesztek az Intelligens közösségi kártyarendszer, az energiamenedzsment, vagy a biztonság témakörében a Városőrző, amelynek bővítését most bejelentették.

A T-City program többet adott számunkra, mint egy hagyományos fejlesztési program. Valós idejű visszajelzéseket és fejlesztési irányokat látunk a város lakosain és intézményein keresztül. Az elmúlt hat év sok tapasztalatot és ismeretet biztosított számunkra, ami a Telekom csoportot a digitális városok piacának is meghatározó szereplőjévé emelte – mondta Pukler Gábor.

Ict-lehetőségek a városbiztonságban
A Magyar Telekom az AR Elektronikával és szolnoki önkormányzattal együttműködve indította el 2011-ben a Városőrző tesztprojektet. Öt berendezést telepítettek Szandaszőlős városrész ki- és bevezető útjaihoz, valamint a belváros egyik forgalmas kereszteződésébe. Eddig a projekt több bűntény felderítését is közvetlenül segítette.

A Városőrző tipikusan ict-tesztprojektként bebizonyította hasznosságát a bűnmegelőzésben, és a lakosság szubjektív biztonságérzetének növelésében is. A modern biztonságtechnikai eszközök mellett használja a mobil technológiát, arra feljogosított felhasználói számára elérhetővé teszi minden előnyét: okostelefonon, tableten is elérhetők a kamerák képei.

További 16 kamerát telepítünk Szolnok területén. A Városőrző kibővítése a Telekom számára is fontos, mert így képes a jövő fejlesztési irányait támogatni. Szolnok bevezető útjaira, fontosabb közlekedési csomópontjaira és köztereire is kerül kamera – a rendszer fontos információkat nyújt a város közlekedési rendszerének fejlesztéséhez. Mindez olyan big data adattömeg, amely egy smartcity számára elengedhetetlen a komplex, integrált és intelligens városirányítási rendszer kiépítéséhez, működtetéséhez – festette föl a közeljövőt Pukler Gábor.

Okos városok
Az ict segítségével a város interaktív, hatékony kommunikációs csatornákat alakíthat ki, digitálisan érett közösséget építhet, biztonságot teremthet, és költséghatékonyan működtetheti intézményrendszerét.

Két fő smartcity-iskolát különböztethetünk meg; az egyik kisebb, szigetszerű innovatív szolgáltatásokra épül, amelyek idővel integrálódhatnak. Ezek önfenntartó, független szolgáltatások, termékek, azaz inkább csak okosabbá tett városokról beszélhetünk. A másik iskola szerint az egész város egy „okos alapinfrastuktúrára” épül. A rendszer rengeteg szenzorral „figyeli” a város minden rezdülését, ezt egy big data adattárházba szervezi és minden intelligens szolgáltatás az adatokból kinyert információkra épül.

Kevés város engedheti meg magának, hogy az első modellt, tapasztalatainak felhasználását kihagyva, egyből a második megvalósításával indítsa el saját smartcity koncepcióját. A második modell esetében, legalábbis a magyarországi viszonylatokat tekintve, mindenképp szükség van olyan, már létező innovatív alapszolgáltatásokra, amelyek „eltartják” az alapinfrastruktúrát; annak telepítését és üzemeltetését relatív rövid, előre kalkulálható megtérüléssel finanszírozzák – szögezte le Pukler Gábor.”

Forrás:
Szolnokon az emberek biztonságban érzik magukat; Szolnokon az emberek biztonságban érzik magukat; IT Business; 2014. november 5,