Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára az önkormányzati rendszer újdonságairól

Szerző: 2014. november 23.No Comments

„Ebben az ötéves önkormányzati ciklusban új elemként jelenik meg a képviselők kötelező képzése. Az új képviselő-testületek munkáját emellett a Nagy Önkormányzati Kézikönyv is segíti. További újdonság a települési adó kivetésének lehetősége – a Rádió Orient műsorában Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára mutatta be az önkormányzati rendszer újdonságait, valamint a szociális tűzifaprogram részleteire is kitért.

Nehéz éven, három nagy választáson van túl az ország. Az utolsóként októberben lezajlott önkormányzati szavazást követően elindulhat a munka az önkormányzatoknál is – a Rádió Orient műsorában Pogácsás Tibor elmondta, rendben lezajlottak a november eleji megismételt választások is, megalakultak az új képviselő-testületek. Ebben az ötéves ciklusban új elemként jelenik meg a képviselők kötelező képzése. Egyrészt az új önkormányzati törvény és a megváltozott gazdálkodási szabályok is indokolják az egynapos képzéseket, másrészt: „a megyei kormányhivatalok által szervezett képzések megkönnyítik az önkormányzati szereplők munkavégzését” jelentette ki az államtitkár, majd hozzátette: nem lehetnek szankciók és valódi vizsga sem. De minden megválasztott tisztségviselőnek saját érdeke, hogy részt vegyen a kurzuson, és hogy megismerje az önkormányzatiság lényegét.

A képzések mellett a Nagy Önkormányzati Kézikönyv is segíteni hivatott a polgármesterek és a képviselők munkáját. A kiadvány az önkormányzatiság 24 évének áttekintése mellett egyszerű és érthető példákkal mutatja be az önkormányzatok feladatait és lehetőségeit. „Minden polgármester irodájában ott kell lennie ennek a kézikönyvnek” – Pogácsás hozzátette, a kiadvány tökéletes kiegészítése a képzési anyagnak.

Az önkormányzati szektor feladatai folyamatosan növekedtek az évek során, míg az állami támogatások mértéke stagnált – utalt az adósságválság gyökerére az államtitkár. Pogácsás Tibor kiemelte, az önkormányzatok 2010-re a fizetésképtelenség határára sodródtak. A kialakult instabil helyzet az önkormányzati feladatellátás mellett az ország gazdálkodását is veszélyeztette. Ezért a feladatfinanszírozási rendszer bevezetése mellett az állam átvállalta a hiteleket, és szigorúbb gazdálkodási feltételeket szabott meg. „A jövőben nem változik az önkormányzati költségvetés főösszege, azonban a teherbíróbb önkormányzatoknak nagyobb terhet kell vállalniuk a kicsik javára” – utalt a változásokra az államtitkár.

Az új rendszerben megnyílt a települési adó lehetősége is. A szakember kiemelte, az új adónem mindössze lehetőség, nem jelent kötelezettséget. „A magyar polgárok jelenleg nincsenek abban a helyzetben, hogy részt vegyenek az önkormányzatok helyi feladatvállalásában. Azonban vannak olyan települések, ahol a lakosság megengedheti magának, hogy direkt hozzájáruljon a fejlesztésekhez.”

Az önkormányzatok jelenleg több tucat informatikai céggel vannak szerződésben, és eltérő szoftvereket használnak. A saját informatikai rendszerek helyett célszerű a jövőben egy egységes rendszert kialakítani – emelte ki az önkormányzati államtitkár. Pogácsás hozzátette, ez az átjárható struktúra jelentősen megkönnyítené a polgármesteri hivatalok munkáját és együttműködését. A rendszer kialakítása uniós pályázaton, a Közép-magyarországi régióban kezdődött meg. Sikeres próbaüzem esetén 2016 közepére országosan is működhet az új, egységes rendszer.

A rezsicsökkentés és a tűzifa árának mérséklése mellett a szociális tűzifaprogram a hátrányos helyzetű településeket segíti. A projekt a negyedik sikeres évben 3 milliárdos költségvetéssel bír, és 2068 önkormányzatot érint. A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára elmondta, minden ötezer lélekszámnál kisebb település pályázati rendszerben jelentkezhetett a támogatásra. A hátrányos helyzetű településeknél nincsen, míg a többinél mázsánként ezer forint az önrész szén igénylése esetlén, a tűzifánál pedig erdei köbméterenként 1000 forint. „Évről évre többen pályáznak, idén ötmilliárdos volt az igény. A kisebb igényeket mindenki megkapta, felette pedig a helyi szociális mutatók szerint történt az elosztás”.”

Forrás:
Pogácsás: „mindössze lehetőség a települési adó”; OrientPress; 2014. november 20.