Skip to main content
közigazgatási informatika

Botrány Lengyelországban: Csődöt mondott a választási informatika is

Szerző: 2014. november 24.No Comments

„A lengyel miniszterelnök bírálta az ellenzék vezetőit azért, mert kétségbe vonták a helyhatósági választások szombat éjjel nyilvánosságra hozott hivatalos eredményét.

„Kétségbe vonni a választások eredményeit, miként azt teszik az ellenzék vezetői, csak pártjaik érdekét szolgálja… Ez kísérlet a demokrácia alapjainak megsemmisítésére – közölte Ewa Kopacz a kormányzó Polgári Platform (PO) varsói tanácskozásán.

Kopacz hangsúlyozta, hogy lezártnak tekinti a választások első fordulóját. Az eredmény megkérdőjelezése a demokrácia alapjainak lerombolásával egyenlő – tette hozzá.

A választási törvény megváltoztatását, a most megválasztott önkormányzati testületek mandátumának lerövidítését, előre hozott helyhatósági választások meghirdetését követelő Jog és Igazságosság (PiS), valamint a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) vezetőiről Kopacz úgy vélte: „nyilvánvaló, hogy Jaroslaw Kaczynskinak túl keskeny a demokrácia ösvénye, de mint kiderült, ma a saját államuk ellen küzdő harcosok koalíciójához Leszek Miller is csatlakozott”.

Az egy hete rendezett választásokon a kormányzó jobbközép Polgári Platform szerezte meg a legtöbb képviselői helyet a vajdasági közgyűlésekben a szombat éjjel nyilvánosságra hozott eredmények szerint. A hivatalos eredmények jelentősen eltérnek a szavazás napján készített közvélemény-kutatásoktól, és minden bizonnyal tovább fokozzák a voksok nehézkes számlálása miatt már megnövekedett belpolitikai feszültséget.

A pénteken lemondott országos választási bizottság munkáját illetően Kopacz kiemelte: le kell vonni a következtetéseket azokkal szemben, akik lejáratták e fontos választási intézményt. „Ezt azonban törvényes úton kell tenni” – tette hozzá.

A sokáig akadozó választási eredményhirdetésről szólva Lech Walesa volt államfő vasárnap kijelentette: „Rosszul fest az a demokrácia, amelyben az ennyire egyszerű dolgok ennyire zavarosak””. Ugyanakkor kizárta a választások megismétlését. „Ez nagyon drága lenne, de tegyünk valamit, hogy ilyen helyzet ne forduljon elő többé” – mondta.”

———-

„…Magas nekik az informatika
A szavazatok összeszámlálása a vártnál tovább húzódott, miután a választási bizottság – Ewa Kopacz miniszterelnököt idézve – nem boldogult az elektronikus rendszerrel. Az informatikai problémára hivatkozva egyes pártok a választás megismétlését követelték. A választási bizottság még pénteken testületileg lemondásra kényszerült, bár a bizottság a november 30-án esedékes második forduló eredményhirdetéséig, azaz december elejéig poszton marad.

A bonyolult választási rendszer alapján a lengyelek múlt vasárnap a három szinten – községi, járási és vajdasági szinten – működő önkormányzati szervekbe mintegy 47 ezer tisztségviselőt, köztük 2500 polgármestert választottak…”

————

„… Viszont a választások informatikai rendszere teljesen csődöt mondott: tizenegynéhány órával az urnák zárása után a fővárosi adatok feldolgozási aránya például még nem érte el az egy százalékot. Az Országos Választási Bizottság elnöke ugyan közölte, hogy a hibákat elhárították, és gőzerővel dolgozzák fel a beérkezett adatokat, de a Legfelső Ellenőrző Kamara máris vizsgálatot rendelt el az informatikai rendszert illetően, igaz ezt a vizsgálatot csak januárban kezdik el…”

Forrás:
A lengyel miniszterelnök bírálta a választások eredményét kétségbe vonó ellenzéket; InfoRádió/MTI; 2014. november 23.
Lemond a lengyel választási bizottság; Hegyeshalmi Richárd; Index.hu; 2014. november 23.
A választások kettéosztották Lengyelországot; B. Varga Júlia; LengyelNet; 2014. november 17.