Skip to main content
közigazgatás: magyar

A NAV és a Miniszterelnökség sem fizeti időre minden számláját

Szerző: 2014. november 26.No Comments

„Év végére újabb csúcsot döntve meghaladhatja a 100 milliárd forintot a költségvetési intézmények éves átlagos adóssága. A Magyar Államkincstár adatai szerint október végén a Miniszterelnökségnek 17,5 milliárd, a KLIK-nek 6,9 milliárd forintnyi kifizetetlen számlája volt, a NAV pedig 2,2 milliárddal volt sáros.

Ha semmi sem állítja meg, az év végére újabb, százmilliárdos csúcsot dönthet az állami szervek adóssága. Ez az összeg az ezredfordulón még alig volt több 5,5 milliárd forintnál, tíz évvel később viszont már 28,3 milliárdra, tavaly pedig több mint 90 milliárd forintra rúgott.

A költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege egy hónap alatt majdnem 8 milliárd forinttal nőtt, október végére meghaladta a 118 milliárd forintot. A Magyar Államkincstár adatai szerint a 118,6 milliárdból 13,6 milliárd szállítói finanszírozású, döntően uniós projektekhez kapcsolódó tartozás, amiből 700 milliót már kifizettek, csak még nem könyveltek el.

Az összes tartozásból 36,2 milliárd 30 nap alatti, 21,1 milliárd 30 és 60 nap közötti, míg a legnagyobb hányad, 57,6 milliárd forint 60 napon túli lejáratú. Mindössze 3,7 milliárd forintot tesz ki az átütemezett tartozás. Az államháztartás központi alrendszeréhez tartozó 697 költségvetési intézmény közül 408 jelentett adósságot MÁK-nak, és mindössze 115 olyan szerv volt, aminek csak 30 nap alatti tartozása volt, tehát még nem úszott el nagyon a fizetnivalókkal.

A teljes adósságból az államnak 16,6 milliárddal, az egészség-, illetve a nyugdíjbiztosítónak 1,5 milliárddal, míg a szállítóknak-szolgáltatóknak 100,5 milliárd forinttal tartoznak az állami szervek.

A legtöbb, 82 milliárd forintot is meghaladó kifizetetlen számlát, ezzel a tartozások majdnem 70 százalékát kórházak, iskolák, kulturális intézmények tolják maguk előtt. A legnagyobb adósságterhet továbbra is a kórházak viselik, tartozásuk az előző havi 68,8-ról 70,1 milliárdra nőtt. A legsúlyosabban betegeket ellátó klinikák eladósodása miatt az egyetemeken a leginkább drámai ebből a szempontból a helyzet: a Pécsi Tudományegyetemen 4,5, a debrecenin és a Semmelweisen 2,8, a szegedin 2,4 milliárdnyi számlának nincs egyelőre fedezete.

A humán tárca mögött az adósok sorában a kétes második helyet a Miniszterelnökség szerezte meg, amely 17,5 milliárd forintot nem fizetett ki időre, a tartozásból 15 milliárd forintra ráadásul már 60 napja hiába várnak a hitelezők. Ez döntően a kormányhivatalok sara: 3 milliárdos adósságot görget maga előtt a Fővárosi és a Pest Megyei, több mint 1,5 milliárdosat a Baranya és majdnem ugyanennyit a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal, de a többieknél is van kisebb-nagyobb összeg.

Több milliárd forintos a tartozása van emellett a belügyi, a földművelésügyi, a honvédelmi tárcának is. Még a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is sáros: szeptember végén 2,4, október végén pedig 2,2 milliárd fizetnivalóval maradt el, igaz, ez a tartozás „még csak” 30 nap alatti. Egy hónap alatt több mint a duplájára, 3,2-ről 6,9 milliárdra nőtt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ adóssága, ami a kormányhivatalokhoz hasonlóan azt mutatja, hogy aránylag új állami intézmények is pillanatok alatt el tudnak adósodni.”

Forrás:
A NAV és a Miniszterelnökség sem fizeti időre minden számláját; Haiman Éva; Világgazdaság Online; 2014. november 25.