Skip to main content
közigazgatási informatikatávközlés

Fejlett hangszolgáltatásokat vehetnek igénybe az állami intézmények

Szerző: 2014. november 26.No Comments

„A Nemzeti Távközlési Gerinchálózatra (NTG) csatlakozott állami intézmények 2015 márciusától a kimenő- és bejövő hangforgalmukat is a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. rendszerén keresztül bonyolíthatják le, és így jelentős költségeket takaríthatnak meg – derült ki a fejlesztést közösen megvalósító NISZ és a Kormányzati Eseménykezelő Központ keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Teller Gábor projektvezető kiemelte, hogy sikeresen zárult az a közbeszerzés, amely lehetővé teszi a rendszer kiépítését. A nyertes a Deverto Rendszertechnika Zrt. lett, amely 372 millió forintból valósítja meg a beruházást. A projektvezető elmondta, hogy korábban számos intézményben külön, piaci szolgáltató kezelte a bejövő hívásokat, a fejlesztésnek köszönhetően azonban nemcsak a kimenő, hanem a bejövő hívásokat is a NISZ rendszerén keresztül kezelhetik, így azok egy kézbe kerülnek.

A tervek szerint a csatlakozó intézmények a jelenlegi, piaci árszabásnál kedvezőbb percdíjakkal számolhatnak.

Teller Gábor ismertette, hogy a rendszer induláskor várhatóan 65 000 előfizetőt tud kiszolgálni, és egyidejűleg 12 500 hívás kezelésére képes.

A hangplatform fejlesztése fontos része a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG) tavaly decemberben indult fejlesztésének. Az NTG biztosítja a kormányzati intézmények adat- és hangszolgáltatását”

——

„Sikeresen zárult a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG) fejlesztése projekten belül a „Távbeszélő-hálózati berendezések 2013/S 166-288451” számú közbeszerzés, melynek eredményeképpen a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. IP protokollon keresztül kétirányú hangszolgáltatást nyújthat az NTG-re csatlakozott állami intézményeknél.

Sikeresen zárult az NTG fejlesztése projekt „Távbeszélő-hálózati berendezések 2013/S 166-288451” számú pályázata – jelentette be a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) és a Kormányzati Eseménykezelő Központ (GovCERT) alkotta konzorcium. A nyertes ajánlatot a Deverto Rendszertechnika Zrt. nyújtotta be, a 372 millió forint értékű vállalkozási szerződést 2014. október 7-én írták alá a felek.

A lezárult közbeszerzés eredményeképpen IP alapú rendszer kezeli majd a kimenő és beérkező telefonforgalmat a vezetékes hangszolgáltatásoknál, így csökkentve a költségeket az érintett intézményeknél. Korábban számos intézményben külön szolgáltató kezelte a hívásokat, a kétirányúsítással a teljes telefonforgalom kezelése egy kézbe kerül.

Az NTG fejlesztésének célja, hogy hatékonyabbá és korszerűbbé tegye a kormányzati infokommunikáció vezetékes távközlési szolgáltatásait, javítsa az NTG hálózatbiztonsági állapotát, átterelje a Zártcélú Rendészeti Hálózat hangforgalmát (ZRH) az NTG-re, valamint fejlessze a hálózati alkalmazásokat és eszközöket.

A 2015. nyár elejére tervezett fejlesztéseknek köszönhetően a jelenleginél optimálisabb lesz az elektronikus hírközlési szolgáltatások kihasználtsága, valamint költséghatékonyabban működtetett adat és hangkommunikációs szolgáltatások igénybevételére nyílik lehetőség a közigazgatásban.

A projektre összesen 3.2 milliárd forint összegű forrás áll rendelkezésre, melyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszíroz az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében.”

Forrás:
372 millió forintos programmal beszélnek az állami intézmények; Világgazdaság Online/MTI; 2014. november 25.
IP Centrexen nyújtott kétirányú hangszolgáltatást vehetnek igénybe az állami intézmények; NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.; 2014. november 25.