gazdaságközigazgatás: magyar

Félszáz település tervezi a földadó kivetését

Szerző: 2014. december 13.No Comments

„A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) semmilyen mértékben és -formában nem ért egyet a termőföld megadóztatásával – közölte az elnökség döntését a NAK.

A NAK – a Település Agrárgazdasági Bizottságok elnökeinek bevonásával – országosan felmérte az önkormányzatok földadóval kapcsolatos elképzeléseit. A visszajelzések alapján mintegy félszáz település tervezi a földadó kivetését. Az érintett önkormányzatok nem egységes elvek mentén állapítanák meg földadót, a legtöbb esetben hektáronként vagy aranykoronánként határoznák meg az adó mértékét.

A NAK véleménye szerint a földadó több szempontból is aggályos. Az adót a földtulajdonosok előbb-utóbb továbbháríthatják a földhasználókra, így fennállhat az az eset, hogy a földhasználóknak közvetlenül az iparűzési-, közvetve pedig a földadót is meg kell fizetniük. További problémát jelent, hogy a földadó forrást von ki a mezőgazdaságból – áll a közleményben.

A magyar agrártermelői és élelmiszeripari szektor gyakorlatilag valamennyi piaci szereplője – az őstermelőktől a gazdasági társaságokig – kötelezően tagjává vált a 2013. március 28-án megalakult NAK-nak. A kamara feladata – a tagoknak nyújtott szolgáltatások bővítésével – az agrár- és élelmiszerágazat hatékony képviselete, továbbá a versenyképességének erősítése.

A parlament által elfogadott 2015-ös adócsomag teremtette meg a települési adók kivetését minden olyan vagyontárgyra, amit eddig nem adóztattak – így például a termőföldekre is. A javaslat a kormány javaslata volt, ám az agrártárca csak utólag szembesült a jogszabállyal, és lepődött meg a módosításon. ”

Forrás:
Félszáz település tervezi a földadó kivetését; napi.hu/MTI-eco; 2014. december 12.