Internetjogpolitikapolitikai informatika

Büntetik az online szervezett tüntetéseket Spanyolországban

Szerző: 2014. december 21.No Comments

„Drákói szigorral kezeli a tüntetéseket a jobboldali Néppárt. Az ellenzék és sok nemzetközi jogvédő szervezet tiltakozik.

Törvénysértő lesz a Facebookon és más online felületen tüntetéseket szervezni Spanyolországban, erről szavazott meg határozatot a madridi parlament. Az alsóház által elfogadott jogszabályra a szenátusnak még rá kell bólintania az El Pais szerint.

A Mariano Rajoy vezette néppárti többség által elfogadott javaslat szerint csak az érintett intézmény engedélyével lehet például kormányhivatal elé demonstrációt szervezni. Ennél is érdekesebb, hogy a törvény egy sor, évek óta mindenhol bevett tüntetésszervezési eszközt törvénytelenné nyilvánít, így az online tüntetésszervezést is, az ilyeneket a törvény 600-tól 30 ezer euróig terjedő bírsággal sújtaná.

Ugyancsak büntethetik, ha valaki egy demonstrációról képeket töltene fel az internetre. Pénzbüntetés járna azért is, ha valaki eltakart arccal, védősisakban vagy védőfelszerelésben venne részt egy demonstráción. Tilos lesz intézkedő rendőrt is fotózni, ezért szintén akár 30 ezer eurós büntetés is járhat a jövőben. A törvény ellen felemelte szavát – a spanyol ellenzéken kívül – több nemzetközi jogvédő szervezet, például az Amnesty International és a Nemzetközi Sajtóintézet és a Human Rights Watch is…”

Forrás:
Büntetik az online szervezett tüntetéseket Spanyolországban; Kósa András; VS.hu; 2014. december 18.
Háttér: Drasztikusan szabályozza a tüntetéseket a spanyol kormány; Mandiner; 2014. december 18.