Skip to main content
médiatársadalomtechnika

A pápa átgondolná a modern technológiával való kapcsolatot

Szerző: 2015. január 24.No Comments

„A modern kommunikáció előnyeiről és hátrányairól írt Ferenc pápa a tömegtájékoztatás 49. világnapjára intézett üzenetében, amelyet a Vatikán pénteken közölt.

Ferenc pápa szerint a mai világban használt kommunikációs eszközök elengedhetetlennek számítanak főleg a fiatal korosztálynak. Ezek azonban nemcsak segítséget, hanem akadályt is képviselnek, ha elvonják az időt és a figyelmet a másik meghallgatásától, elszigetelik egymástól az embereket és „minden perc csendet megtöltenek” – írta olasz nyelvű üzenetében a katolikus egyházfő.

Újra meg kell tanulnunk elmondani egymásnak a dolgokat „az egyszerű információgyártás és -fogyasztás” helyett – figyelmeztetett Ferenc pápa, „eredetibb és emberibb” kommunikációt szorgalmazva. Hangsúlyozta, hogy az információszolgáltatás fontos, de önmagában nem elegendő, mivel gyakran túlzottan egyszerűsít, nézeteket állít szembe egymással, állást foglal a tények egységes bemutatása nélkül. A pápa hozzátette: újra kell gondolni a modern technológiával való kapcsolatunkat, nem szabad hagyni, hogy ez uraljon bennünket.

Az egyház által minden évben május 17-én ünnepelt tömegtájékoztatási világnapra most kiadott pápai üzenet kiemeli, hogy az idei világnapot a családnak szentelik a tavaly októberben rendezett rendkívüli és az idén októberben sorra kerülő rendes püspöki szinódus alkalmából, amelyeknek szintén a család volt és lesz a témája. A család az első hely, ahol megtanulunk kommunikálni – hangsúlyozta az egyházfő Vatikán holnapján olvasható üzenetben.”

Forrás:
A pápa átgondolná a modern technológiával való kapcsolatot; SG.hu/MTI; 2015. január 23.
Message Of His Holiness Pope Francis For The 49th World Communications Day : Communicating the Family: A Privileged Place of Encounter with the Gift of Love; Szentszék; 2015. január 23.