Skip to main content
közigazgatás: magyar

Csökkenni fog a kormányhivatali vezetők száma

Szerző: 2015. február 12.No Comments

„Hamarosan megkezdődik a megyei kormányhivatalok külső és belső integrációja, amelynek következtében a párhuzamosságok megszüntetése révén csökkenni fog a vezetők száma, akik egy vagy két szinttel lejjebb folytathatják munkájukat. Az így csökkenő fizetést majd a tervezett kormánytisztviselői életpályamodell fogja kompenzálni – mondta Demeter Ervin, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye kormánymegbízottja a Rádió Orientnek.

Hamarosan megkezdődik a kormányhivatalok külső és belső integrációja. Mint azt a kormánymegbízott elmondta, az országgyűlés tavaly év végén kezdett el tárgyalni arról a törvényről, amely lehetővé teszi, hogy az eddigi külső szervezetek a kormányhivatalokba integrálódjanak. Példaként a környezetvédelmi felügyelőséget és a bányakapitányságot említette, de mint mondta, az Országos Egészségbiztosító Pénztár régiós feladataitól, valamint a magyar államkincstár megyei szervezetétől is vesznek majd át teendőket.

A kívülről érkező szervezetek betagozódása mellett egy belső integráció is hamarosan kezdetét veszi, amelynek során a kormányhivatal törzshivatalán belül összébb vonják az eddig széttagozódott szervezeteket. Demeter Ervin a részletekről elmondta, az eddigi 17 szakigazgatási szervből, a meglévő 4 főosztályból és a beérkező 4 szervezetből mindösszesen 14 főosztályt alakítanak ki. „Az átalakítás révén megszüntetjük a párhuzamosságokat, így kevesebben lesznek a vezetők. Mindennek az a célja, hogy gyorsabb, hatékonyabb és olcsóbb legyen az ügyintézés” – szögezte le Borsod-Abaúj-Zemplén Megye kormánymegbízottja.

Az átszervezés természetesen érinti a személyi állományt is: vezetői szinten egy, illetve két szinttel lejjebb kerülnek majd a munkatársak, így elkerülhetetlen, hogy fizetésük csökkenjen. Demeter Ervin szerint ezt fogja majd kompenzálni a tervek szerint 2016. július elsejétől életbe lépő kormánytisztviselői életpályamodell. Leszögezte ugyanakkor, elsődleges feladat az eddig alulfizetett ügyintézők illetményének mintegy 30%-os növelése kell, hogy legyen.

Az átszervezés része, hogy míg korábban kétfajta irányítás alá tartoztak a szakigazgatási szervek – szakmai és funkcionális – mostantól a minisztériumtól az előbbi is átkerül a kormánymegbízott hatáskörébe. A szaktárca feladata a továbbiakban a rendeletalkotás, valamint az új irányok kiszabása lesz, de a funkcionális irányítás mellett ezentúl a szakmai felelősség is a kormánymegbízottakat fogja terhelni – mondta Demeter Ervin.

Újabb két kormányablak kezdte meg a munkát
Az elmúlt két hónapban további két járási székhelyen – Mezőkövesden és Szerencsen – nyílt második generációs kormányablak a megyében. A kormánymegbízott emlékeztetett rá, ezzel együtt már összesen 4 járási székhelyen lehet mintegy 265-féle ügyet intézni Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében. „Célunk, hogy év végére minden járási székhelyen legyen integrált ügyfélszolgálati iroda, ahol gyorsabban, hatékonyabban intézhetik hivatalos teendőiket az állampolgárok” – mondta Demeter Ervin. Emellett az idei évre további tervük az ügysegédi rendszer fejlesztése, számítástechnikai eszközökkel történő ellátása.

A kormánymegbízottal készült teljes interjút ide kattintva hallgathatja meg.”

Forrás:
Csökkenni fog a kormányhivatali vezetők száma; OrientPress; 2015. február 12.