Skip to main content
közigazgatás: magyar

Miniszterelnökség: egyszerűbb és gyorsabb lesz az állampolgári ügyintézés

Szerző: 2015. február 20.No Comments

„A kormány kiemelt célkitűzése az Államreform program keretében a közigazgatás hatékonyságának növelése, a minden eddiginél összefogottabban, ellenőrzöttebben és költséghatékonyabban működő területi államigazgatás megteremtése. Ennek érdekében került az Országgyűlés elé az egyes közigazgatási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat.

A javaslat főbb elemei a fővárosi és megyei kormányhivatalokon kívüli területi államigazgatási szerveknek a kormányhivatalokba integrálása, illetve a kormányhivatalok szervezeti és működési rendszerének egyszerűsítése. Az átalakítások eredményeként egy gyorsabb döntéshozatalt biztosító, költséghatékonyabban működő kormányhivatali rendszer jön létre.

A jelenlegi szabályozás csak az ágazati, hivatali szempontú ügyintézést támogatja, és nem kezeli az ügyfelek egységes eljárásra vonatkozó igényét. A belső integráció ugyanakkor megkívánja az egységes hatósági eljárások alkalmazását. Ezért a szakhatósági eljárások megszűnnek azokban az eljárásokban, ahol az integrációt követően az eljáró hatóság a fővárosi és megyei kormányhivatal vagy a járási (fővárosi kerületi) hivatal lesz.

A változás az ügyfelek szempontjából azért lényeges, mert jelentősen lerövidül az egyes hatósági – ezzel együtt a korábbi szakhatósági – eljárások határideje, így költséghatékonyabbá és átláthatóbbá válik az ügymenet. Az Államreform programban kezdeményezett intézkedéssorozat fő célja a mind szervezetében, mind eljárásában egységes, integrált szolgáltató centrumként működő kormányhivatalok kialakítása, amely az államigazgatási feladatok és szolgáltatások minél szélesebb körét lefedik.”

Forrás:
Miniszterelnökség: egyszerűbb és gyorsabb lesz az állampolgári ügyintézés; Miniszterelnökség; 2015. február 20.