Skip to main content
informatikapolitikai informatika

Az internetről szóló nemzeti konzultációra csaknem egy hónap alatt több mint 1200 kérdés érkezett be

Szerző: 2015. március 1.No Comments

„Az internetről szóló nemzeti konzultációra csaknem egy hónap alatt több mint 1200 kérdés érkezett be.

Magyarország középhatalom a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztésének területén – jelentette ki Deutsch Tamás, az internetről szóló nemzeti konzultáció előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón, miután tucatnyi egyetemi, tudományos, kutatói és gazdasági szakemberrel egyeztetett a kérdésben. Utalt arra, hogy 2011 végén kormányhatározat fogalmazta meg stratégiai célként, hogy az állam területén nagyobb arányban nyílt forráskódú szoftvereket szerezzenek be. Így jóval olcsóbb, biztonságosabb megoldásokhoz juthatnak, élénkítve ezzel a hazai gazdaságot is.

Jelezte: sok felvetés foglalkozik e kérdéskörrel az internetről szóló nemzeti konzultációra csaknem egy hónap alatt beérkezett, több mint 1200 kérdés közül is. Hangsúlyozta: jelentős oktatási, kutatási, fejlesztési és az informatikai iparágban megmutatkozó gazdasági teljesítménypotenciál koncentrálódott már Magyarországra. Ezen szereplők állami kutatás-fejlesztési forrásokkal való segítése messze túlmutat e szereplők tevékenységének megkönnyítésén.

Deutsch Tamás azt mondta: indokolt kormányzati eszközökkel támogatni ezen műhelyek fejlesztését és együttműködését, hogy azok megőrizhessék pozícióikat az éles európai versenyben, vagy „komoly kormányzati, állami közreműködésnek köszönhetően továbberősíteni tudják”. A korábbi évtizedek eredményei alapján „nem óhaj, vágy, remény, hogy valamifajta állami közreműködésnek köszönhetően egy-két-három év múlva oda juthatunk, hogy beleszólhatunk a nagyok dolgába, hanem ma már Magyarországon ez adottság” – fogalmazott.

A miniszterelnöki biztos olyan eredményekre utalt, mint hogy a szegedi egyetem szoftverfejlesztési tanszéke elsőnek számít a világ akadémiai fejlesztési szektorában, míg a piaci szereplőket is ide számítva a hatodik helyen áll, olyan cégek mögött, mint az Apple, az Adobe vagy a Google.

Hozzátette: az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a térségből egyetlen intézményként vesz részt egy kilenc európai államot átfogó fejlesztési programban, amely jelentős közvetlen brüsszeli fejlesztési forrásokhoz jut. Ráadásul az intézmény így olyan, kettős diplomát adó képzésekben is részt tud venni, amelyek eredményeként az informatika területén meghatározó európai társintézményekkel működhet együtt.”

Forrás:
Az internetről szóló nemzeti konzultációra csaknem egy hónap alatt több mint 1200 kérdés érkezett be; HVG.hu/MTI; 2015. február 27.
Lásd még: A nyílt forráskódról tárgyaltak az InternetKon minikonferenciáján; Infotér.eu; 2015. február 27. (videó)