Skip to main content
közigazgatás: magyar

Összevonják az állategészségügyet a földművelési- és a növényvédelmi hivatalt

Szerző: 2015. március 17.No Comments

„A közigazgatás újabb átszervezését rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Juhász Tünde megyei kormánymegbízott. A most működő 16 szakigazgatási szervből csak 11 főosztály marad.

A közigazgatás újabb átszervezését kedden rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Juhász Tünde megyei kormánymegbízott. – Folytatódik a közigazgatás integrációja, mely 2011. január 1-jén a megyei kormányhivatalok létrejöttével elkezdődött. Ez egységesítés folytatódott a szociális ügyek egy részének átvételével március 1-jén. Áprilistól országszerte a kormányhivatalokkal egységes szervezetet képeznek az eddig elkülönítetten működő szakigazgatási szervek – mondta a kormánymegbízott.

A 16 szakigazgatási szervből mindössze 11 főosztály lesz, az 5 hivatali főosztályból 4 marad. Főosztályként csatlakozik az Atiköfe [Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. Szerk.] illetve szintén áprilistól az államkincstártól átkerülnek egyes családtámogatási ügyek és az Országos Egészségbiztosítási pénztár hatósági eljárásait is átveszik. Juhász Tünde kiemelte, az átszervezés előnye, hogy az ügyfelek jobb minőségeben gyorsabb kiszolgálást kapnak, olcsóbban. Egy ügy április után nem áll meg attól, hogy az egyik hivatal helyett egy másik vizsgálja, ahogy eddig. Azért jelentős változás ez, mert évente 12 ezer hatósági eljárás zajlik.

A kormánymegbízott azt is közölte, hogy a vezetői létszám automatikusan csökken, így átláthatóbb lesz a felelősségi rendszer, tisztább és átláthatóbb a struktúra. Az összevonások nem járnak létszámleépítéssel, de az igazgatói fizetések helyett ezután a felső vezetők főosztályvezetői, illetve osztályvezetői fizetést kapnak. A struktúra már kialakult, de a vezetők személyéről a következő napokban születik döntés. A kormányhivatal jelenlegi létszáma 1438-ról az államkincstári, zöldhatósági és egészségpénztári dolgozók átvételének 1560-ra nő. Egy vezetőre eddig 8 ügyintéző jutott, áprilistól 16 fog. Kormánytisztviselői jogviszony egységesítése miatt a az államkincstár és a zöldhatóság munkatársai az eddig 30 százalékos illetménykiegészítés helyett 35 százalékot kapnak. Áprilistól a főosztályoknál és a kormányhivataloknál is lehet ügyeket intézni.

Egy csokorba kerül például az államkincstártól családtámogatási és lakhatási feladatok, az egészségbiztosítástól átveendő hatósági ügyek, az egészségbiztosítási pénztár, a nyugdíjigazgatóság és a rehabilitációs szakigazgatási szerv. Összevonják az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságot, valamint a földművelési hivatalt és a növényvédelmi szolgálatot. Önálló marad viszont például a földhivatal és a tisztiorvosi szolgálat. Minimális mértékben, de költözések is várhatók. A kormánymegbízott példaként említette a mérésügyi és műszaki biztonsági osztály. A részleteket lásd a mellékelt szervezeti ábrán.”

Forrás:
Összevonják az állategészségügyet a földművelési- és a növényvédelmi hivatalt; Dombai Tünde; delmagyar.hu; 2015. március 17.