Skip to main content
közigazgatási informatika

Egy hónappal meghosszabbítható az E-kérelem beadása

Szerző: 2015. március 23.No Comments

„Az Európai Bizottság mai bejelentése alapján a közvetlen mezőgazdasági támogatások, illetve a II. pilléres területalapú támogatások szankciómentes benyújtásának határidejét a tagországok – saját döntésük alapján – 2015. június 15-ig meghosszabbíthatják.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) már tavaly októberben, mind hazai, mind nemzetközi szinten kezdeményezte a határidő meghosszabbításának engedélyezését, tekintettel a gazdálkodókat sújtó megnövekedett adminisztrációs terhekre.

Mindezek alapján a Kamara üdvözli a brüsszeli döntést, amely sok ezer gazdálkodó számára jelenthet könnyebbséget.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI megkeresésére közölte: számos uniós tagországgal ellentétben a minisztérium és a támogatási kérelmeket kezelő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal határidőre elkészült az új rendszer végrehajtásához szükséges feladatokkal, viszont a kérelmek benyújtására nyitva álló másfél hónap meghosszabbításának lehetőségét a hivatalos brüsszeli fórumokon a gazdák érdekében támogatni fogják.

A végrehajtásban érintettek bevonásával vizsgálják, hogy Magyarország miként éljen ezzel a lehetőséggel, különös figyelemmel arra, hogy az eredeti határidő esetleges meghosszabbítása mennyire befolyásolja majd az ellenőrzések időben történő végrehajthatóságát, hogy a kifizetések megkezdése ne késsen – tette hozzá a minisztérium.

A Bizottság sajtóközleménye alapján a határidő kitolásának lehetőségéről a tagállamok saját hatáskörben dönthetnek, amely azonban kizárólag a 2015-ös kérelmek beadására vonatkozhat.”

Forrás:
Egy hónappal meghosszabbítható az E-kérelem beadása; Nemzeti Agrárgazdasági Kamara; 2015. március 19.