energiainformatikatechnikaUncategorized

Pécs: drónoktól az energiahatékony városokig

Szerző: 2015. március 26.One Comment

„Az intelligens városi (smart city) alkalmazkodás feltételeinek megteremtése érdekében a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karán megalapították a Smart City Technologies kutatócsoportot, mely jelenleg a Szentágothai János Kutatóközpontban működik.

A kutatócsoport célja egyrészt olyan szaktudás létrehozása, melynek segítségével a leendő mérnökök képesek lesznek az átalakuló társadalmi és gazdasági környezetet kísérő folyamatosan növekvő városok kiszolgálására valamint az éghajlati változásokra történő adekvát reakciók kialakítására, másrészt a kutatás eredményeinek az oktatásba és ezáltal a hallgatók szemléletmódjának integrálásába.

Az éghajlatváltozás rengeteg ágazatra negatív hatást gyakorol – veszélybe kerülhet az energia- és a vízellátás, de a közlekedés és az épületek is potenciálisan növekvő kockázatokat hordoznak – ami a sűrűn lakott területek esetén különösen nagy kihívást jelent a városlakóknak. Ezért elengedhetetlen, hogy a felsőoktatásban olyan szakembereket képezzenek, akik a változások különböző fázisaiban is meg tudják őrizni a települések működőképességét. Ennek pedig az a legfontosabb kritériuma, hogy olyan szaktudás álljon rendelkezésre, amelynek segítségével a jövő mérnökei a szükséges beavatkozások és beruházások megtervezésével és kivitelezésével képessé válnak a települések minden részterületét koordináltan működtetni és az ott működő rendszereket komplexen átlátni.

A Smart City Technologies kutatócsoport portfóliója ennek megfelelően roppant szerteágazó: a kutatások keretében vizsgálják az energiahatékonyság növelésének lehetőségeit mind az alacsony energiafelhasználású épületekben, mind a városi energetikai hálózatokban. A csoport informatikai szekciója kutatja az autonóm rendszerek elméleti és gyakorlati megvalósíthatóságának kérdéseit – mely keretében jelenleg drónokkal megoldható autonóm navigálással, monitorozással és felderítéssel foglalkoznak. Emellett az épületinformációs modellek (BIM) felhasználási lehetőségeinek kutatása, a termékek és folyamatok életciklus-elemzése, a hulladékgazdálkodási alternatívák vizsgálata és a városok a klímaváltozásokhoz történő alkalmazkodásának elősegítése is része a kutatócsoport által megalkotott palettának.

Az átfogó kutatási tevékenységüknek köszönhetően a csoport tagjai szolgáltatásaikat a legkülönbözőbb területeken tudták alkalmazni az elmúlt két évben. A többi között részt vettek a pécsi erőmű vízforgalom-optimalizálásában és a biomassza-kazán üzemviteli zavarainak megoldásában, a szigetvári szennyvíztisztító telep modellezésében, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont energetikai tervezésében, valamint az IT Services Hungary pécsi telephelyének bővítésénél az építőipari munkálatok számítógépes (BIM alapú) előkészítésében és az épületgépészeti rendszerek koordinációjában.”

Forrás:
Pécs: drónoktól az energiahatékony városokig; Híradó.hu; 2015. március 25.