Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyartechnikatudomány

A legkiválóbb magyar innovációkat díjazták az Országházban

Szerző: 2015. március 29.No Comments

„Kiemelkedő innovációs teljesítményük elismeréseként Kövér László házelnök, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke átadta a 2014. évi Magyar Innovációs Nagydíj elismeréseket az Országházban. A Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat a Magyar Kormány támogatásával, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg.

A zsűri az idei Magyar Innovációs Nagydíjat a Sanatmetal Kft-nek ítélte oda Vortex poliaxiális csontlemez rendszerért, amely a traumatológia szakterületén jelent világszínvonalú áttörést. A kiemelkedő újítás egyben elnyerte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2014. évi Innovációs Díját is. A Sanatmetal Kft. latin eredetű neve gyógyító fémet jelent. A tisztán magyar tulajdonú, az orvostechnikai eszközök fejlesztésében és gyártásában jeleskedő vállalkozás elmúlt négy évtizedes tevékenysége és kutatás, fejlesztés területén elért sikerei mára Európa TOP40 orvostechnikai gyártója közé emelték.

Dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke köszöntőbeszédében kiemelte: „Az innovációhoz a képzelőerő mellett tetterő is kell. De kell még hozzá kezdeményező szándék, vállalkozói kedv, befektetési hajlam és támogató, válaszoló, gazdasági környezet. Kell hozzá éles problémalátás és szigorú céltételezés. Az innováció nem próbálkozás, hanem hozzáállás. Attitűd a kutatók, a fejlesztők és gazdaság szereplői, és nem utolsó sorban a mindenkori döntéshozók részéről.”

A Magyar Innovációs Szövetség által alapított, évente egyszer odaítélt Nagydíjat azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások kapják, amelyek a díjátadást megelőző évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel jelentős üzleti hasznot értek el.

A novemberben meghirdetett felhívást követően a februári határidőre több mint 30 pályamű érkezett be, amelyek közül tekintélyes szakemberekből álló zsűri választotta ki az elismerésre méltókat. A pályázatok elbírásánál kiemelt szempont volt a projekt újszerűsége és társadalmi hasznossága.”

—-

„…A 2014. évi Innovációs Nagydíjban és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2014. évi Innovációs Díj:
Sanametal Kft. a Vortex poliaxális csontlemez rendszerért

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2014. évi Ipari Innovációs Díj:
EGIS Gyógyszergyár Zrt. a Bisoprolol-Amlodipin fix kombinációs tabletta kifejlesztéséért

A Földművelésügyi Minisztérium 2014. évi Környezetvédelmi Innovációs Díj:
a MOL Nyrt. és a STRABAG Általános Építő Kft. a gumibitumen technológia és gumibitumennel épített aszfaltút fejlesztésért

A Földművelésügyi Minisztérium 2014. évi Agrár Innovációs Díj:
Quantislabs Kft. a Szőlőőr rendszerért

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2014. évi Innovációs Díj:
MÁV FKG Felépítménykarbantartó és Gépjavító Kft. az univerzális forgóvázas darus jármű kifejlesztéséért

Magyar Innovációs Szövetség 2014. évi Startup Innovációs Díj:
Synetiq Kft. a neuromarketing média kutatási technológia kifejlesztéséért”

Forrás:
A legkiválóbb magyar innovációkat díjazták az Országházban; Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal; 2015. március 26.
Megvan az év agrárinnovációja!; Agroinform.hu; 2015. március 27.