Skip to main content
gazdaságinformatika

Megvan az év agrárinnovációja!

Szerző: 2015. március 29.No Comments

„A Parlamentben adták át a 2014-es év legjobb innovációinak járó díjakat.

Az utóbbi évek során a SmartVineyard /Szőlőőr rendszerrel jelentős hazai és nemzetközi technológiai sikereket elérő QuantisLabs Kft. újabb nagyobb mérföldkőhöz érkezett, ugyanis a beérkezett pályázatok alapján a Magyar Innovációs Szövetség a 2014-es év legjobb agrár innovációjának választotta a szőlőfertőzések előrejelzését lehetővé tevő precíziós szenzorhálózatot.

A Magyar Innovációs Nagydíj pályázati felhívására számos jelentős pályaművet nyújtottak be különböző magyar cégek. A bírálóbizottság a gazdasági mutatók, a műszaki, gazdasági előnyök alapján választotta ki a legnagyobb jelentőségű és már az üzleti életben is sikeres innovációkat. A pályázatra a gazdaság különböző ágazataiból – mezőgazdaság, élelmiszeripar, informatika, vegyipar, egészségipar – érkeztek kreatív és kiemelkedő gazdasági eredményt bemutató pályamunkák.

A Parlamentben rendezett ünnepélyes ceremónián a Földművelésügyi Minisztérium Agrár Innovációs Díját Árendás Csaba, a QuantisLabs Kft. ügyvezetője vette át a Szőlőőr / SmartVineyard rendszerért. A díjat átadó dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár beszédében kiemelte, hogy a Szőlőőr rendszer nem csak agrár, hanem környezetvédelmi szempontból is kiemelkedő fontosságú, hiszen a permetszer-optimalizálásnak köszönhetően segít elkerülni a túlzott vegyszerhasználatot.

A szőlőfertőzések előrejelzését lehetővé tevő SmartVineyard szenzorhálózat a tavalyi évben harmadik helyezett lett a szoftveróriásról elnevezett Intel Business Challenge-n, a kaliforniai Intel Global Challenge döntőn pedig húszezer technológiai projekt közül a legjobb tíz közé sorolták. A rendszert fejlesztő QuantisLabs Kft. az Uniós Horizon 2020 alapjából több mint egymillió eurós befektetéshez jutott, melyet a rendszer további növénykultúrákra való adaptálására használhat. Az idehaza Szőlőőr néven értékesített döntéstámogatási-rendszert ma már olyan borászatok használják, mint Bock Pincészet, Pannonhalmi Apátság Pincészete, Sausksa vagy a Royal Tokaji Borászat…”

Forrás:
Megvan az év agrárinnovációja!; Agroinform.hu; 2015. március 27.