Skip to main content
Internetközigazgatás: magyar

Lázár János: Ősztől 278 kormányablakban háromszáz ügyet lehet majd intézni

Szerző: 2015. április 1.No Comments

„A magyar közigazgatás az elmúlt százötven év legnagyobb átalakítását éli meg, amelynek következtében 2015 késő őszére csaknem kétszáz járás 278 kormányablakában legalább háromszáz ügyet tudnak elintézni a választópolgárok – mondta Lázár János a Fejér megyei Sárbogárd kormányablakának átadásán.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: szeretnék elérni, hogy a kormányablakok és a járási hivatalok egyszerűsítsék és gyorsítsák az ügyintézés.

Ügyet intézni az államnál ne időveszteség, pluszteher vagy stressz legyen, hanem lehetőség szerint olyan munkafolyamat, amellyel segíteni lehet minden választópolgár problémáin – mondta.

A miniszter bejelentette: Varga Gábor fideszes országgyűlési képviselő kérésére a kormány hamarosan teljesíti azt a régi sárbogárdi igényt, hogy az egyetlen működő postahivatal mellett még egy létesüljön a városban.

Kiemelte: az állam nem lehet akadálya az ügyek intézésének, csak megoldása.

Lázár János jelezte, hogy a jelenlegi 300 ügyfajtánál sokkal többet, akár kétezer ügyfajtát is el lehetne intézni a kormányablakokban, a kormány pedig törekszik arra, hogy ennek feltételeit megteremtse.

Megjegyezte, hogy 2018-ra a Deutsche Telekommal kötött megállapodás értelmében minden háztartásban olyan internetes hozzáférést biztosítanak, amely a közigazgatási szolgáltatások elektronikus igénybevételére lesz alkalmas.

Lázár János beszélt arról is, hogy a magyar közigazgatás átalakítása mellett még több nagy területen lesznek komoly változtatások, amelyek a járási hivatalokat és a kormányablakokat is érintik.

Egyfelől az uniós pénzek egyszerűbb eljuttatását célozzák meg: a következő időszakban 12 ezer milliárd forintot oszt szét az állam „sokkal kisebb bürokráciával és nagyobb teljesítménnyel”. Ezen kívül jelentős mértékben szeretnék megváltoztatni az adóeljárási törvényt, hogy egy ügyfélbarát, a jó adózókat megbecsülő rendszer jöjjön létre. A sikeres vállalkozásokat az állam nem ellenségnek, hanem szövetségesnek tekinti, hiszen másokat is képesek eltartani – mondta.

A miniszter közölte: a harmadik nagy változtatás az építésügy területén lesz. Egyszerűsíteni fogják a rendszert, hogy kedvet csináljanak az építéshez, és ne elvegyék az emberek kedvét tőle.

Simon László kormánymegbízott, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője elmondta, hogy a sárbogárdi beruházás költsége bruttó 39 millió forint volt, ebből a TIOP-forrás 7,5 millió forintot tett ki. Ezen felül 10 millió forintot fordítottak bútorbeszerzésre.

A városházán korábban okmányirodaként működő helyiségben a felújítást követően hét front-office munkaállomást és egy fotófülkét alakítottak ki.

A kormánymegbízott közölte, hogy Fejérben még nyolc helyszínen nyitnak kormányablakot. Hetet még idén átadnak, míg Bicskén nagyberuházással új járási hivatal épül, és abban kap helyet a kormányablak is.”

Forrás:
Lázár János: Ősztől 278 kormányablakban háromszáz ügyet lehet majd intézni; Miniszterelnökség; 2015. március 31.