Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Több mint 4000 közfoglalkoztatott dolgozott a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál 2015 januárjában

Szerző: 2015. április 12.No Comments

„Több mint 4000 közfoglalkoztatott dolgozott a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál 2015 januárjában – derül ki a Belügyminisztérium adataiból.

A Belügyminisztérium március 25-én indította el a közfoglalkoztatási portálját, melyen a munkáltatóknak és a közmunkásoknak is szóló hasznos információk mellett havi statisztikák is elérhetőek a legnagyobb közfoglalkoztatókkal együtt.

A 2015 januári adatok szerint hazánkban havi átlagban 180,1 ezer közfoglalkoztatott volt, akiket kimagasló mértékben két szervezett foglalkoztatott.

A Nemzeti Művelődési Intézetnél 4522 közmunkás volt, ami megegyezik a tavaly decemberi adattal.

Ellenben év elején a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) 1650 közmunkást vett fel a BM adatai szerint. Így januárban már 4028 közmunkás volt a KLIK-nél, vagyis a második legnagyobb foglalkoztató volt a központ.

A KLIK arról tájékoztatta az mfor.hu-t, hogy intézményeikben a közfoglalkoztatottak egyrészről technikai munkaköröket látnak el, mint takarító, karbantartó, portás, adminisztrátor, másrészről pedig pedagógiai asszisztensi, vagy például szabadidő szervezői feladatokat végeznek, amennyiben az előírt végzettségi és szakképzettségi követelményeknek megfelelnek.

A legnagyobb foglalkoztatók listáját vizsgálva elmondható, hogy a területi vízügyi igazgatóságok is szép számmal adnak munkát a közfoglalkoztatottaknak, de a MÁV Zrt.-nél is 1388 dolgozót találhatunk ilyen pozícióban.

Ami az önkormányzatokat illeti, Miskolc vonzásában 1126-an, Komlón 1080-an, Salgótarjánban 1126-an, Pécsen pedig 999-en dolgoznak. Miskolc esetében egyébként az adatok arról árulkodnak, hogy 181 fős „leépítés” volt decemberről januárra.

Nem sok új pozíció nyílt
Az újonnan létrejött közmunkás állások szempontjából a január meglehetősen gyenge volt, hiszen összesen a decemberi 99 157 hely után mindössze 41 744 új közmunkás lehetőség nyílt a munkanélküliek számára.

Ebből is a legtöbb Borsod megyében, több mint 7000, ami viszont ennél is érdekesebb, hogy hiába tekinthető jóval egészségesebbnek a munkaerőpiac Budapesten például a nehezebb helyzetű észak-magyarországi régiókhoz képest, a második legnagyobb számban itt jelentettek be új közmunkás pozíciót, majdnem 6000-t.

Ezzel szemben 300-nál is kevesebb új lehetőség nyílt az érintetteknek Tolna, Komárom, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében.”

Forrás:
Rengeteg közmunkás lepte el a Klik-et; Székely Sarolta; mfor.hu; 2015. április 7.