Skip to main content
közigazgatási informatika

A YouTube-on oktatna a NAV

Szerző: 2015. április 13.No Comments

„A jövőben saját YouTube csatornán keresztül tájékoztathatja az adózókat a NAV, amennyiben a kormány is rábólint a javaslatra.

A legkorszerűbb technológiai eszközöket is be kell vetnie a NAV-nak az adózók elérése érdekében, legalábbis erről tanúskodik a Figyelő birtokába került kormányzati javaslat, amely az Egyesült Királyság adóhatósága (HMRC, Her Majesty’s Revenue and Customs) által alkalmazott megoldásokat tekinti követendőnek, miszerint legyen minél gördülékenyebb az összeköttetés és az információáramlás az adózók és az adóhivatal között. Ennek érdekében a YouTube-on saját csatornán keresztül tesz közzé rövid videókat a HMRC, melyek ingyenesen hozzáférhetők és közvetlen, gyors módon nyújtanak tájékoztatást gyakran felmerülő kérdésekben. E videók leginkább a munkáltatókat célozzák meg és a foglalkoztatással összefüggő információkat tartalmaznak. Vannak továbbá a jogvita-rendezési módszereket taglaló anyagok, de a megfelelő vállalati struktúra kialakításához is segítséget nyújtanak az ismertetők. Ugyanígy konkrét adónemekről, például az áfáról szerezhetnek bővebb ismereteket a felhasználók – írja a Figyelő.

Ha a brit vonalat követné a NAV, akkor webináriumokon oszthatják az adóhatóság alkalmazottai az igét a vállalkozásoknak, egyéni vállalkozóknak. A brit hatóságnál ezek az előadások általában fél órás felvételekből állnak, de lehetőség van élő kommunikációra is, gyors kérdés-felelet formájában. A webináriumokat előzetes regisztrációt követően, ingyenesen lehet igénybe venni. Olyan e-learning oktatási anyagok is várhatóak a tervezet szerint, melyek az ügyfél által kívánt tempóhoz igazodva mutatnak be egy-egy témát, és akár okostelefonon is elérhetőek lennének a megfelelő applikáció segítségével, amely az adóügyi határidők betartására is figyelmeztetne.”

Forrás:
A YouTube-on oktatna a NAV; HVG.hu; 2015. április 8.
Lásd még: az Egyesült Királyság adóhatósága a YouTube-on