Skip to main content
közigazgatás: magyar

Tízmilliárdot költhetnek fejlesztésekre, utakra, járdákra a települések

Szerző: 2015. április 20.No Comments

„Csaknem 10 milliárd forint – összesen ennyi támogatást ad a kormány azoknak a településeknek, amelyek eddig kimaradtak az adósságkonszolidációból. A kétezer lakosnál nagyobb települések pályázhatnak most, a pénzt pedig fejlesztésekre, útépítésre vagy járdaépítésre költhetik – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára elmondta: az adósságkonszolidáció azt jelentette, hogy az állam átvállalta az önkormányzatok pénzintézeti tartozását. Ezek a hitelek ugyanis működési problémákat okoztak, a kamatokat már nehezen tudták fizetni az önkormányzatok, illetve nem volt már pénzük önrészre az európai uniós pályázatokhoz.

Nagyjából közel az önkormányzatok kétharmada volt adósságcsapdában, és 1170 helyhatóság nem vett részt az adósságkonszolidációban – jegyezte meg.

Az állam nem vizsgálta azt, hogy az önkormányzatok mennyire szükségszerűen vették fel a hiteleket, minden településtől átvállalta a törlesztést, viszont így nyilvánvalóan fejlesztési forrástól estek el azok a helyhatóságok, melyek megfelelően gazdálkodtak. Ezt kompenzálandó született meg tavaly az a döntés, miszerint minden olyan önkormányzat, mely hitel nélkül gazdálkodott, az uniós forrásoktól független fejlesztési pénzekhez jut. Ez azért érdekes, mert a belföldi források felhasználásánál nincs olyan sok kötöttség, mint az uniósoknál – magyarázta az államtitkár.

A települések a pénzt két részletben kapják meg. 2-3 ezer lakos között 40, 3-5 ezer lakos között 112, 5 és 10 ezer között 181, illetve 10 ezer lakos fölött 200 millió forint támogatást kapnak idén, 2017-ben pedig a második részletet. A forrást olyan fejlesztésekre fordíthatják, melyek lakhatóbbá teszik az adott a települést – szögezte le.”

Forrás:
Tízmilliárdot költhetnek fejlesztésekre, utakra, járdákra a települések; Híradó.hu; 2015. április 16.