Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarszakirodalomtársadalomterületfejlesztés

Konfliktuskezelési, mediációs módszerek alkalmazása a településfejlesztésben

Szerző: 2015. április 25.No Comments

„A konfliktusok felszínre kerülése előnyére és hátrányára is válhat a település közösségének.

Hátrányára akkor válhat ha a konfliktus elmérgesedik, állandósul és ezáltal fékezi a fejlesztést. Ha viszont a konfliktus feloldható őszinte véleménycserével, a másik fél véleményének és érdekeinek tiszteletben tartásával létrejövő kompromisszumokkal, megegyezéssel, akkor ez a folyamat erősítheti a település közösségének megtartó erejét.

Ezért különösen fontos, hogy kellő hozzáértéssel, empátiával kezeljék a fejlesztés résztvevői a felszínre kerülő konfliktusokat.

Ennek érdekében ajánlom a Konfliktuskezelési, mediációs módszerek alkalmazása a településfejlesztésben című kötetet minden településfejlesztésben tevékenykedőnek.

A kötet ajánlóját idézzük:
„”A terv semmi a tervezés minden.” (Dwight D. Eisenhower) vallják a szerzők, s e gondolat mentén kezdtek kísérletbe, hogyan lehet a településfejlesztés tervezése során minél hatékonyabban bevonni a lakosságot, a települések stratégiai szereplőit.

A Völgyzugoly Műhely és a MÉK (Magyar Építész Kamara) 2012-es kutatása a mediációs módszerek gyakorlati alkalmazását próbálta ki településfejlesztési koncepció társadalmasítása során. A 2012-es kutatás, s annak továbbfejlesztése jó alapot adott arra, hogy megszülessen ez a kézikönyv, melyet elolvasva nem biztos, hogy képzett mediátorrá válunk, de bárki kedvet kaphat, hogy a bemutatott módszert gyakorlatban, saját településén is kipróbálhassa.

Az eredményességet mutatja Tihany és Nagykovács fejlesztési koncepciója.

A kiadvány ingyen beszerezhető a Völgyzugoly Műhely irodájában 1024 Budapest Káplár u. 7. Tel: 1-439-0490

A kutatást összegző korábbi változat az alábbi linken található.”

Forrás:
Településfejlesztés tudatosabban…; Huszerl József; Pályázatfigyelő
A letölthető pdf adatai: Konfliktuskezelési, mediációs módszerek alkalmazása a településfejlesztésben; Ferik Tünde és mások; Magyar Építész Kamara és Völgyzugoly Műhely Kft.; 2012. november