Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Nemzetközi konferenciát rendeztek a versenyképességet javító uniós programokról

Szerző: 2015. április 26.No Comments

„A kormány mint befektetéssel bánik az uniós fejlesztési forrásokkal; a középpontban a hazai vállalkozások fejlesztése és növekedésük elősegítése, a munkahelyteremtés és a magyar ipar fejlesztése áll – hangsúlyozta a versenyképességi uniós programokról rendezett kétnapos budapesti konferencián Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a tárca tájékoztatása szerint.

Az április 23-24-i konferencia központi témája az év kettős kihívása, mert az idén a 2007-13-as időszak operatív programjainak zárása mellett elindulnak a 2014-20-as, új uniós költségvetési ciklus programjai.

A közlemény szerint Rákossy Balázs megnyitójában ismertette: az uniós források hatékony felhasználásával egyebek mellett olyan eredményeket szeretne elérni 2020-ig a kormány, mint a teljes foglalkoztatás, az ipar GDP-hez való hozzájárulásának a jelenlegi 20 százalékról 30 százalék fölé emelkedése, illetve hogy a jelenlegi 4,7-ről 19 százalékra emelkedjen a kis- és középvállalkozások exportárbevételének aránya.

Erich Unterwurzacher, az Európai Bizottság Regionális Politikai Főigazgatóságának a térségért felelős igazgatója jó példának nevezte azt a magyar stratégiát, amely a pénzügyi eszközként elérhető uniós források mértékét közel háromszorosára emeli az előző hétéves ciklushoz képest.

Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára köszöntőjében felidézte, hogy az idén 133 új uniós pályázat kiírása várható összesen 2704 milliárd forint keretösszeggel.

A konferenciára Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Bulgáriából, Litvániából, Horvátországból, Németországból, Magyarországról, illetve az Európai Bizottságtól érkeztek szakértők. Az eseményen többek között minisztériumok, közreműködő szervezetek, irányító hatóságok, érdekképviseletek, követségek, egyetemek vezető tisztségviselői vesznek részt.”

Forrás:
Nemzetközi konferenciát rendeztek a versenyképességet javító uniós programokról; Híradó.hu/MTI; 2015. április 23.