Skip to main content
gazdaságművelődéstársadalomtechnikatudomány

Smart City – a megye fejlődését szolgálhatja a megvalósítás

Szerző: 2015. május 31.No Comments

„A gödöllői Szent István Egyetem, Gyula Város Önkormányzata és a salgótarjáni Interindustria Tudásközpont Alapítvány konzorciumi partnerségben mintegy 280 millió forint pályázati támogatást nyert a „Smart City: innovatív kutatási hálózatok fejlesztése Gyula és Salgótarján városokban” című projektjének megvalósítására. A témával kapcsolatosan pénteken tartottak sajtótájékoztatót a megyeháza épületében.

Salgótarján: a rendezvényen a résztvevők bemutatását követően Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke köszöntötte a megjelenteket:

– Egy évvel ezelőtt kötöttünk egy megállapodást a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karával, amit idén februárban kiterjesztettünk valamennyi karra. A szerződésben azok voltak a főbb prioritások, hogy egyrészt innovációt, kutatásfejlesztést hozzunk a megyébe a felsőoktatási intézmény segítségével, másrészt pedig oktatást, szakképzést mozdítsunk elő szűkebb pátriánk fejlődése érdekében. Ennek egy fontos állomása lehet ez a győztes pályázat, hiszen részben kitölthetjük tartalommal az eddigi egyezséget. S bízom abban, hogy Nógrád fejlődésére fog szolgálni ennek a tendernek a megvalósítása – fejtette ki egyebek mellett a közgyűlés elnöke.

Ezt követően dr. Szabó István, a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának dékánja ismertette a projektet, amely kapcsán elmondta: ”Smart City” azaz kreatív, intelligens város a pályázatnak a megjelölése, vagyis olyan központok létrehozását feltételezi ez a tender, ami a helyi gazdaság számára csatornázza azt a tudást, amelyet egy jelentős méretű felsőoktatási intézmény magában hordoz. További célkitűzése a projektnek, hogy összekösse a gazdasági élet szereplőinek az igényeit az egyetemi kutató műhelyekkel, hogy az ott elért eredményeket közvetlenül hasznosíthassák majd azok a cégek, amik sikerétől függ Nógrád megye, illetve az egyetem eredményességének mértéke.

Hozzátette: a Szent István Egyetem egy olyan tanintézet, ahol az alkalmazott tudományok vannak előtérben és a kutatásaikat azzal a vízióval kezdik meg, hogy azok eredménye valamikor a jövőben hasznosulni fog. S bíznak benne, hogy a vállalkozások is élni fognak azzal a lehetőséggel, hogy kapcsolatba kerülhetnek velük.

Dr. Szabó István kiemelte: a pályázat 280 millió forintról szól. S véleménye szerint ez az összeg kevés ahhoz, hogy Salgótarjánban egy nagy kutatási központot csináljanak, s nem is ez a célja a tendernek. Azonban arra mindenképpen jó, hogy kialakuljon immár egy konkrét együttműködés a tárgyalótermeken kívül is.

A sajtótájékoztató zárásaként dr. Bártfai Zoltán, a gépészmérnöki kar tanszékvezetője kifejtette: a megyei önkormányzatnak és az egyetemnek egy viszonylag hosszabb előkészítési folyamat eredményeként sikerült ebben a pályázatban együttműködő partnerként formálisan is megjelenniük. Továbbá ez a projekt egy nagyon kellemes szakmai lehetőség, ugyanis a pályázatot tartalmilag nagyon ügyesen feltöltötték, és kiemelték azokat a fejlesztéseket, amik a társadalmi- és gazdasági potenciált kívánják erősíteni.”

Forrás:
Smart City – a megye fejlődését szolgálhatja a megvalósítás; Szigeti András; Nógrád Megyei Hírlap; 2015 május 26.