gazdaságközigazgatás: magyar

Veszteséggel zárt a Tolna megyei hulladékgazdálkodási cég

Szerző: 2015. május 31.No Comments

„Majdnem 150 millió forintos veszteséggel zárta a tavalyi évet a cikói regionális hulladéklerakót üzemeltető Rekom Nonprofit Kft. – közölte a kft-t tulajdonló önkormányzati társulás elnöke az MTI-vel.

Ács Rezső – egyben Szekszárd Fidesz-KDNP-s polgármestere – elmondta: a kft. 600 millió forintos nettó árbevétel mellett 149 millió forintos negatív eredményt ért el. A veszteséget elsősorban a tonnánként 6000 forintos hulladéklerakási járulék fizetése okozta, ebből a cégnek tavaly 280 millió forintos kötelezettsége volt. A törvényben előírt tőkeminimumot a társulás felhalmozási alapjából biztosítják – tette hozzá.

A száz önkormányzatot tömörítő társulás elnöke beszámolt arról, hogy a kft-nek 2015-ben is jelentős összegű járulékot kell fizetnie, és mintegy százmillió forintos költséget jelent a 2014-es esőzések miatt a cikói lerakóban keletkezett csurgalékvíz elszállítása. A fizetendő járulékot ugyanakkor várhatóan csökkenti, hogy ősszel a társulás településein bevezetik a házhoz menő szelektív hulladékszállítást, amelynek köszönhetően kevesebb kommunális hulladék kerül a cikói létesítménybe.

A társulási elnök az idei üzleti tervről nem közölt adatokat, annyit elmondott, hogy a társulás azt „tudomásul vette”. Hozzátette: a tagtelepülések jelzik az illetékes Nemzetgazdasági, Földművelésügyi és Belügyminisztériumnak, hogy a hulladéklerakási díj a kft. gazdálkodásában problémát okozott.”

Forrás:
Veszteséggel zárt a cikói hulladékgazdálkodási cég a Rekom Nonprofit Kft.; ProfitLine.hu/MTI; 2015. május 30.