Skip to main content
gazdaságinformatika

A Google Térkép mostantól valós idejű tömegközlekedési adatokat szolgáltat – Budapesten is

Szerző: 2015. június 5.No Comments

„A BKK és a Google együttműködésének köszönhetően már 2014 vége óta elérhető a Google Mapsen a valós idejű tömegközlekedés: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az útvonaltervezéskor a szoftver a Futár adatait is figyelembe veszi, és számol vele (meg szól is), ha késik egy járat, és esetleg egy másikat ajánl helyette.

Ezt a funkciót jelentette be most világszinten a Google, és a nem túl hosszú listában, ahol azt írják, melyik városokban elérhető a szolgáltatás, Budapestet is felsorolják. [Valójában ez a lista: San Francisco, Egyesült Királyság, Hollandia, Budapest, Chicago és Seattle. Szerk.] Nem valós idejű tömegközlekedési információk viszont már 2007 óta elérhetőek, több mint 18 ezer városban. 6 ezernél is több üzemeltető 1,8 millió állomását és járatát vitték fel a térképre.

Budapesten egyébként a Google-től különálló, de a Mapsen is működő szolgáltatásként a futar.bkk.hu teljesen valós idejű menetrend is elérhető. Ugyanez app formájában létezik Androidra is.[Valamint iOS-re és Windows Phone-ra is. Szerk]”

Szerkesztői megjegyzés: 1. Vitézy Dávid által írt megjegyzés (Facebook): „Most ugyanez a feladat áll előttünk a MÁV és a Volánok menetrendjei kapcsán is, a készülő országos tömegközlekedési koncepció erre is javaslatot tesz.”
2. Az index.hu félreérthetően fogalmaz! Nem a fenti lista az, ahol végre elérhetőek a valós idejű tömegközlekedési adatok, hanem a Google Térképen végre elérhetőek a valós idejű tömegközlekedési adatok is, elsőként a fenti városokban és országokban. Számos városban, országban használnak valós idejű tömegközlekedési adatokat, számos cég fejleszt ezekre alkalmazásokat, kínál ilyen szolgáltatást.
Forrás:
Budapest után kullognak az USA városai; Index.hu; 2015. június 3.
Mind the (g)app for real-time transit information; Google Maps; 2015. június 2.
Futár; Budapesti Közlekedési Központ