Skip to main content
közigazgatási informatika

Elindult az állami rezsicsökkentésről szóló konzultáció

Szerző: 2015. június 6.No Comments

„ A Kormány célul tűzte ki az állampolgárok és a vállalkozások széles körét terhelő fizetési kötelezettségek enyhítésére irányuló állami rezsicsökkentést. A tízmilliárd forint összegű állami rezsicsökkentést az állampolgárok véleményének és javaslatainak felhasználásával kívánja megvalósítani.

Ennek érdekében a Kormány az állampolgárok és vállalkozások bevonásával konzultációt kezdeményez. A konzultációban részt vevők számos hatósági eljárással kapcsolatos igazgatási szolgáltatási díj és illeték megszüntetésével összefüggésben kifejthetik véleményüket, továbbá javaslatot tehetnek egy-egy további, általuk fontosnak tartott hatósági eljárás díjmentessé tételére.

A konzultáció keretében az állampolgárok és a vállalkozások számára külön kérdőív kerül összeállításra, melyek kitöltése önkéntes és anonim.

Az állampolgároknak a kérdőívek kitöltésére 2015. június 5-től 2015. augusztus 6-ig van lehetőségük interneten keresztül vagy papír alapon.

Az internetalapú konzultáció során a kérdőív kitölthető a www.kormanyhivatal.hu honlapon keresztül. Az online kérdőívek kitöltésére 2015. augusztus 6-án 24.00 óráig nyílik lehetőség.

A papír alapú nyomtatványokat megtalálják a Kormányhivatal minden ügyfélszolgálati helyiségében.

A kitöltött kérdőíveket lehetőségük van a helyszínen kihelyezett gyűjtőládában leadni.

Emellett a települési ügysegéd a településeken tartott ügyfélfogadása során kérdőívet biztosít az állampolgárok számára és gondoskodik arról, hogy a kitöltött kérdőíveket eljuttassa a Járási Hivatalhoz.”

——-

„Elindult a kormány legújabb konzultációja, most az úgynevezett állami rezsicsökkentéssel kapcsolatban kérdezik meg a szavazópolgárokat. Az ívet online lehet kitölteni…

Mától ki lehet tölteni a kormányhivatalok honlapján azt az online kérdőívet, amelyben a kormány az úgynevezett állami rezsicsökkentésről kérdi ki az emberek véleményét.

A magánszemélyek és a vállalkozások különböző kérdéseket kaptak, amelyek arról szólnak, milyen közigazgatási, állami szolgáltatások legyenek olcsóbbak vagy melyiknek a díját szüntessék meg.

Kilenc szolgáltatás közül kell négy olyat választani, amelyeknél szívesen látna változást a válaszadó. Felsorolják például az erkölcsi bizonyítvány kiállítását, igazolványok pótlását, névváltozás miatti okmánycserét, illetve a felsőoktatási felvételi díját is.

A vállalkozások listáján a NAV- és vállalkozói igazolások, igazolványok kiállítása, cégiratok készítése és a telepengedélyezés mellett a „védett természeti területen a gyep felújításával, felülvetésével, öntözésével, legeltetésével, kaszálásával összefüggő eljárások” és a „népi iparművészettel összefüggő hatósági eljárások” is szerepelnek.

A szolgáltatásoknál csak a jelenlegi díjakat adták meg, tehát az most nem derült ki, mennyivel lehetne olcsóbb egy-egy eljárás. Olyan költséget is lehet javasolni állami rezsicsökkentésre, amely nem szerepel a listában. Azt írták, a kérdőív kitöltése önkéntes és névtelen, augusztus 6-ig lehet beküldeni.”

Forrás:
Elindult az állami rezsicsökkentéssel kapcsolatos felmérés; Halasi hírek; 2015. június 5.
Itt az újabb kérdőív a kormánytól; HVG.hu; 2015. június 5.