közigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Amerikai kormányalkalmazottak adatait lopták el hackerek

Szerző: 2015. június 6.június 7th, 2015No Comments

„Négymillió jelenlegi és volt szövetségi alkalmazott adatait lopták el hackerek az amerikai kormány személyzeti hivatalától – közölte csütörtökön az amerikai belbiztonsági minisztérium.

A hackertámadás tényét áprilisban, a kényes, „személyekhez társítható” adatokhoz való hozzáférést májusban észlelték, amikor elkezdték megerősíteni a személyzeti hivatal hálózatának védelmi rendszerét. Kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva, internetes kiadásában a The Washington Post és a The Wall Street Journal is azt állította, hogy a behatolás mögött a kínai kormány áll. Hivatalos vádak ezzel kapcsolatban Washington részéről egyelőre nem hangzottak el.

Egy névtelenül nyilatkozó kormányzati illetékes szerint az adatlopás potenciálisan az összes kormányzati szervet érintheti. Kulcskérdés az incidenssel kapcsolatban, hogy vajon a hírszerzés alkalmazottjai is kompromittálódtak-e.

Az amerikai szövetségi kormánynak jelenleg 2,7 millió aktív alkalmazottja van. A fegyveres erőkben szolgálók adataihoz nem férhettek hozzá a behatolók, de arról nem hangzott el tájékoztatás, hogy kiknek az adataihoz igen. A CNN hírtelevízió értesülése szerint a hackerek decemberben hatolhattak be a rendszerbe.

Az eset felderítésébe a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is bekapcsolódott. A behatolást a belbiztonsági tárca EINSTEIN elnevezésű, a szövetségi internetes adatforgalmat figyelő rendszere észlelte.

A Személyzeti Menedzsment Hivatal (OPM), amelynek a számítógépes rendszerét feltörték, egyebek között a kormányzati alkalmazottak hátterének ellenőrzésével foglalkozik, annak megállapításával, hogy ki jogosítható fel titkos anyagokhoz való hozzáférésre. Az ilyen vizsgálatok 90 százalékát az OPM végzi el. A hivatal arra figyelmeztette a támadás lehetséges áldozatait, hogy ellenőrizzék bankszámláikat. Novemberben a belbiztonsági minisztérium egy volt szerződéses alkalmazottja egy másik kibernetikai behatolást fedezett fel. Akkor a tárca 25 ezer alkalmazott és több ezer más kormányalkalmazott személyi kartonjához fértek hozzá.

Ezen a héten az amerikai adóhivatal (IRS) számítógépes rendszeréből 100 ezer ember adóbevallásának adatait lopták el. Az CNN szerint ez a támadás Oroszországból indulhatott ki.”

Forrás:
Amerikai kormányalkalmazottak adatait lopták el hackerek; HVG.hu/MTI; 2015. június 5.
OPM to Notify Employees of Cybersecurity Incident; Office of Personnel Management; 2015. június 4.
Hackers Stole 4 Million Federal Employees’ Personal Data; Kate Vinton; Forbes; 2015. június 4.
Data hacked from U.S. government dates back to 1985: U.S. official; Andrea Shalal, Matt Spetalnick; Reuters; 2015. június 5.
Háttér (magyarázat a történtekre): U.S. Was Warned of System Open to Cyberattacks; Ney York Times; 2015. június 5.