Skip to main content
gazdaságinformatikaszakirodalom

MNB: terjed az elektronikus fizetés, de még mindig drága

Szerző: 2015. június 9.No Comments

„Az elektronikus fizetési eszközök lakossági használata folyamatosan fejlődik, de még mindig jelentősen elmarad az uniós országok szintjétől – állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa, miután megtárgyalta és elfogadta az idei Fizetési rendszer jelentést.

A jegybank mai közleménye szerint az MNB tavaly is számos pénzforgalmi fejlesztést indított a használat ösztönzése érdekében, de az érintett piaci szereplők intenzívebb szerepvállalását is elvárja.

A tanács hangsúlyozza, hogy az átutalásoknál széles körben alkalmazott értékarányos díjak jelentősen rontják a pénzforgalmi árazás átláthatóságát, és bizonyos esetekben kirívó költségeket okoznak a felhasználóknak.

A pénzforgalom fejlettségét jellemző mutatók terén folytatódott a lassú felzárkózás az uniós átlaghoz. Az érintőkártyás technológia széleskörű elterjedése már rövidtávon is támogathatja a lakossági pénzforgalom elektronizálását. A postai csekkek befizetése terén megvalósuló fejlesztések, különösen a Magyar Posta mobiltelefonos és automatákkal dolgozó fizetési megoldásai, illetve a bankkártyás fizetés lehetőségének megteremtése a postákon elősegítik a számlafizetések elektronizálását.

Az elektronikus fizetési szolgáltatások továbbra is rendkívül biztonságosak, a piaci szereplőknek azonban folyamatosan erőfeszítéseket kell tenniük a visszaélések megelőzése érdekében – hangsúlyozta állásfoglalásában a stabilitási tanács.

A pénzforgalmi szolgáltatások díjai a korábbiaknál magasabb szinten stabilizálódtak az elmúlt évben. Egyes szolgáltatások árazásában az indokoltnál nagyobb mértékben jelenik meg értékarányos árazás, és ennek a piaci szereplők pénzforgalmi bevételein belül is jelentős súlya van. Ez a keresztárazásra utaló gyakorlat a nagy értékű átutalásoknál indokolatlanul magasra emelheti a pénzforgalmi tranzakciók költségeit – állapítja meg az állásfoglalás.

A bankközi jutalék 2014-es csökkentése és a bankkártyás fizetésekre vonatkozó tranzakciós illeték 2015-től hatályos kedvező módosítása lehetővé teszi a fizetésikártya-használat intenzívebb ösztönzését. Az MNB azonban határozottan elvárja, hogy a kereskedők a bankközi jutalékok csökkentése következtében elért költségmegtakarítás legalább egy részét fordítsák a bankkártya-használat ösztönzésére, és ezzel ez a szektor is intenzíven vegyen részt a hazai pénzforgalom modernizálásában.”

Forrás:
Terjed az elektronikus fizetés, de még mindig drága; Világgazdaság Online/MTI; 2015. június 9.
Fizetési rendszer jelentés 2015; Magyar Nemzeti Bank; 2015. június 9. (pdf)