Skip to main content
jogközigazgatás: magyar

Ésszerűbb, bürokráciától mentesebb ítélkezés

Szerző: 2015. június 28.No Comments

„Az ésszerűbb ügymenet és a bürokrácia okozta terhek lebontása irányába mutat, a jó állam felé teendő újabb lépés a koncepcióként már létező közigazgatási perrendtartás megszületése – mondta egy pénteki, budapesti szakmai fórumon Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

Handó Tünde példaként említette, hogy a közigazgatási és munkaügyi bíróságok néhány évvel ezelőtti felállítása óta az ügyhátralék negyedével, a két évnél tovább húzódó jogviták száma viszont hetven százalékkal csökkent, így uniós összehasonlításban a magyarországi közigazgatási bíráskodás Európa élvonalába lépett.

„Az alaptörvény egyértelműen eligazít, hogy a magyar állam a hatalommegosztás elvére alapul” – jegyezte meg az OBH elnöke, utalva arra, hogy ez a felosztás napjainkban jóval kevésbé egyértelmű, egynemű, mint évszázadokkal ezelőtt volt. Ugyanakkor az, hogy az egyes hatalmi ágak korlátot jelentenek egymásnak, nem jelentheti azt, hogy ne kerülhetne sor, sőt, „ne kényszerülnénk” együttműködésre – tette hozzá Handó Tünde”

Forrás:
Ésszerűbb, bürokráciától mentesebb ítélkezés; Napi Gazdaság Online/MTI; 2015. június 26.