Skip to main content
közigazgatási informatika

Többmilliós adótartozást szedett be Kaposvár a Google Street View-val

Szerző: 2015. július 12.No Comments

„Csaknem négyszáz olyan ingatlant, többnyire garázst, melléképületet tárt föl eddig a városi önkormányzat, amelyek után eddig nem fizettek helyi adót tulajdonosaik. Ugyan a kaposvári városháza tájékoztatása szerint nem növekedett az utóbbi időben a „felháborodott” ügyfelek száma a felderítés hatására a hivatalban, szerkesztőségünket mégis többen keresték feldúlva: tudják, hogy adóznia mindenkinek kell, mégis elfogadhatatlannak tartják a módszert, ahogyan a város plusz bevételre kíván szert tenni.

A kaposvári városháza ugyanis a Google Street View (GSV) [Google Utcakép. Szerk.], vagyis a Google utcakeresője és a földhivatali adatbázis, a TakarNet összevetésével azonosították be ingatlanjaikat, leginkább garázsokat, amelyek után nem fizetnek adót. Olvasóink közül többen állítják, nem is garázsként funkcionál építményük, miért garázsként akarják adóztatni? De olyan is történt, hogy olvasónk évek óta halott édesapja nevére kapott értesítést a várostól.

A mindez idáig szokatlan gyakorlat után érdeklődve kerestük meg a polgármesteri hivatalt, megkérdeztük, honnan jött az ötlet, hogy a Google Street View-t ilyen célra használja az önkormányzat, s hogy kell-e a program ilyen célú használatáért fizetnie az önkormányzatnak? Mire úgy reagáltak: a Google-ról történő adatgyűjtés bárki számára hozzáférhető, így értelem szerint annak használata ingyenes.

– Az adó célja, hogy mindenki hozzájáruljon a közös teherviseléshez – közölték megkeresésünkre a kaposvári városházán. – Az önkormányzatnak nemcsak lehetősége, de kötelessége is a tisztességes adófizetők érdekében fellépni a nem fizetőkkel szemben. Az önkormányzat ez évtől használja a Google térképét ilyen célra, s a jövőben is ezt fogja tenni. Eddig 391 ingatlan felderítéséhez használtuk. A segítségével beszedett, egyébként korábban be nem fizetett adó összege 11,5 millió forint.
A városháza arról is tájékoztatott, hogy a „felháborodott” ügyfelek száma a felderítés hatására nem növekedett, a birtokukba jutott adatok legtöbbször helytállóak voltak. – Ugyanakkor nem ritka eset, hogy elhunyt nevére megy értesítés – közölték. – Ennek az oka kivétel nélkül az, hogy az örökös nem tesz eleget bejelentési kötelezettségének, nem jelzi 15 napon belül a tulajdonos személyében beállt változást.”

Forrás:
Többmilliós adótartozást szedett be Kaposvár a Google Street View-val; Márkus Kata; sonline.hu; 2015. július 10.
Lásd még: Más országok, ahol a Google Utcakép adatait felhasználják az adókivetéshez: Lithuania And Estonia Use Google Maps Street View To Catch Tax Cheats és Google Maps – Local Property Tax (LPT) (Írország)