Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Lázár János és Varga Mihály az adóigazgatás tervezett átalakításáról

Szerző: 2015. július 12.No Comments

„…Lázár Jánost arról is kérdezték, van-e információja arról, hogy felmentik-e Vida Ildikót, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökét. Erre válaszolva először azt közölte, hogy jelentős adóeljárási reformot szeretnének még az idén, majd hozzátette: személyes véleménye szerint az új adóeljárási tartalomhoz új struktúra is társul, és nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a NAV jelenlegi vezetői ebben nem fognak részt venni. A tárcavezetőnek – mint azt közölte – van az ügyben konkrét információja, de ezt nem kívánta megosztani. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy „nem a mostani vezetéssel elégedetlen a kormány”, hanem az adóeljárási renddel…”

———

„…Orbán Viktor nagy változásokat szeretne a NAV-nál, szolgáltató- és vállalkozóbarát adórendszert akar – erősítette meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János személyes véleménye az, hogy ehhez új struktúra is társul, és nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy ehhez leváltják a NAV jelenlegi vezetőjét.

Adóeljárási reformra van szükség
Lázár János szerint 2015-ben Magyarországon jelentős adóeljárási reformra van szükség, ehhez a NAV minden dolgozójának segítségére szükség lesz. A jelenlegi adóeljárási rend ugyanis jelenleg súlyos hátrányt jelent a vállalkozásoknak. Ha már pontosan tudjuk, hogy mi lesz ez a változás, ahhoz kell szabni az intézményrendszert – mondta…”

———–

„Változik a gazdaság, változnia kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) gyakorlatának, működési technikájának, ez eredményezhet személyi változást – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Kiemelte, hogy az adózás rendjéről új jogszabály készül, és hozzátette, bízik abban, hogy már ősszel kormánydöntések születhetnek ez ügyben.

A miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában kitért arra is, hogy bár az amerikai kitiltási ügy minden alap nélkül történt, minden alap nélkül vádoltak meg NAV-munkatársakat, mégis sértette azt a közbizalmat, aminek az adóhatóság iránt meg kell lenni.

A NAV akkor tudja maximálisan végezni a munkáját, ha a közbizalom fennáll az intézmény iránt – fogalmazott.

Varga Mihály ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az adóhivatal elnökének kinevezése és felmentése miniszterelnöki hatáskör.

A nemzetgazdasági miniszter az adóeljárási reform kapcsán beszélt arról, ‘megérett az idő’ arra, hogy az adózási, adóztatási gyakorlat alkalmazkodjon a gazdaság változásához.

Varga Mihály elmondta, hogy az adózás rendjéről új jogszabály készül, és hozzátette, bízik abban, hogy már ősszel kormánydöntések születhetnek ez ügyben…”

Forrás:
Milliárdos lehet a viharkár; Miniszterelnökség; 2015. július 9.
Lázár János szerint megszűnhetnek az önálló Volánok; Origo.hu; 2015. július 9.
Varga Mihály: a NAV működésének változása eredményezhet személyi változást; OrientPress; 2015. július 10.