Skip to main content
gazdaság

Végső szakaszához érkezett az ISO 9001 és ISO 14001 szabványok felülvizsgálata

Szerző: 2015. július 18.No Comments

„2015 júliusában a minőségirányítási rendszerek követelményeit előíró ISO 9001 és a környezetközpontú irányítási rendszerek követelményeit tartalmazó ISO 14001 felülvizsgálata a végső nemzetközi szabványtervezet (FDIS) szakaszba érkezett. Az ISO tagtestületeinek két hónap áll rendelkezésre a nemzeti álláspont kialakítására és a szavazásra. Az ISO/FDIS 9001 szavazása szeptember 9-én, az ISO/FDIS 14001 szavazása szeptember 2-án zárul. Ha a tagtestületek jóváhagyják az FDIS-változatokat, az ISO terveinek megfelelően a végső szabványok rövid időn belül, várhatóan 2015 szeptemberében jelennek meg.

Az ISO 9001 nemzetközi szabványtervezet (DIS) változatát az MSZT magyar nyelven is megjelentette MSZ/T ISO/DIS 9001:2014 jelzettel. Az FDIS-változat ezzel összehasonlítva csak kismértékben változott. A legfontosabb különbség a bevezetésben és az ábrákban tapasztalható, amelyek egyszerűsödtek, és bizonyos magyarázatok a tájékoztató mellékletbe kerültek. A szakkifejezéseket és meghatározásukat az ISO 9000 szabvány fogja tartalmazni, amely az ISO 9001 szabvánnyal egy időben fog megjelenni.

A teljes szöveget pontosítás céljából átfésülték és igyekeztek a szakkifejezéseket következetesen használni. Így számos kisebb műszaki változtatással is fogunk találkozni, pl.: a felső vezetőségnek már nemcsak a folyamatszemléletű megközelítést, hanem a kockázatalapú gondolkodást is elő kell segítenie; továbbá hangsúlyosabbak lettek a termelésben és a szolgáltatási tevékenységben azok a követelmények, amelyek az emberi hibák megelőzésére szolgálnak.

Bár a DIS és az FDIS 9001 közötti változás viszonylag kismértékű, az ISO 9001 új kiadása jelentősen különbözni fog elődeitől. Ezekről a változásokról az MSZT Hírlevél 2015. januári számában írtunk. Kiemelendő az irányításirendszer-szabványok egységes szerkezete, illetve kevésbé előíró jellege. Előtérbe kerül a teljesítmény („a kimenet számít”), valamint a folyamatszemléletű megközelítés, mely ötvöződik a kockázatalapú gondolkodással.

Az ISO 14001 kulcsfontosságú változásairól (stratégiai környezeti irányítás, a vezetés megnövekedett szerepe, fokozott környezetvédelem, eredményes kommunikáció, életciklus-szemlélet) szintén az MSZT Hírlevél 2015. januári számában számoltunk be.

Az ISO 9001:2008 és az ISO 14001:2004 szabványok szerinti tanúsítványok érvényessége az új szabványok megjelenése után 3 évvel megszűnik. Ez vonatkozik az átmeneti időszakban még a régi szabványok szerint kiadott tanúsítványokra is. Az áttéréssel kapcsolatban a szervezeteknek célszerű tanúsító testületükkel felvenni a kapcsolatot.

A szabványok FDIS-változatai a nemzeti tagtestülettől beszerezhetők: http://www.mszt.hu/web/guest/szabvanybolt

Forrás:
Végső szakaszához érkezett az ISO 9001 és ISO 14001 szabványok felülvizsgálata; Czimer Gáborné; Magyar Szabványügyi Testület; 2015. július