Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Fejlesztéspolitika: kedvezményes hitellel kerülnék el a forrásvesztést

Szerző: 2015. augusztus 3.No Comments

„Kedvezményes hitelek formájában oszthatja ki a kormány az előző költségvetési ciklusban közlekedésfejlesztési és a társadalmi megújulást szolgáló operatív programokra szánt, de beragadt uniós forrásokat.

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint ezek a pénzek a vállalkozások fejlesztését, illetve a fenntartható városfejlesztést szolgálják majd. Az, hogy mekkora összegről lehet szó, egyelőre nem tisztázott, a felhasználható keretről az előzetes elemzések alapján születhet döntés.

A kormány nemrég döntött arról, hogy a 2007 és 2013 közötti európai uniós támogatási ciklus forrásai közül a még meglévő pénzeket, illetve a meghiúsult pályázatok kapcsán visszakapott összeget különböző kedvezményes hitel-, tőke- és garanciaprogramokban használják fel. A támogatási időszak végéhez közeledve ugyanis elkerülhetetlenül lemorzsolódnak egyes projektek, valamint egy-egy beruházás végrehajtása során is felmerülhet olyan kockázat, amely a teljes körű forráslehívást veszélyeztetheti – közölte a Miniszterelnökség.

Tájékoztatásuk szerint a korábban vissza nem térítendőként meghirdetett forrásokat most annak érdekében alakítják át pénzügyi eszközzé, hogy hazánk a rendelkezésre álló uniós keret egészét le tudja hívni. Az EU-s előírások szerint ugyanis az így kifizetett pénzekkel – a vissza nem térítendő forrásokkal ellentétben – 2017. márciusig kell elszámolni Brüsszelnek.

Az új támogatási programok meghirdetése előtt a pénzügyi eszközök használatára vonatkozó javaslatot az Európai Bizottság elé kell terjesztenie a kormánynak. A programokat ugyanis csak brüsszeli jóváhagyással lehet elindítani. Erre a kormányhatározat augusztus végéig ad lehetőséget, a kabinet tehát várhatóan a nyár végén, ősz elején dönthet a kedvezményes hitelek sorsáról.

A 2014–2020-as időszakban európai uniós elvárás, hogy az egyes tagállamok minél nagyobb mértékben visszatérítendő formában fizessék ki az uniós támogatásokat. Hazánkban a legtöbb ilyen konstrukció a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programot érinti, az előzetes információk alapján a feldolgozóipari vállalkozásokon kívül működő ágazatok zömmel ilyen támogatásra pályázhatnak majd.”

Forrás:
Kedvezményes hitellel kerülnék el a forrásvesztést; Köpöncei Csilla; Napi Gazdaság Online; 2015. július 30.