Skip to main content
Internetközigazgatás: külföldöntávközlés

Ingyenes wifi – 220 csatlakozási pont Bécsben

Szerző: 2015. augusztus 9.No Comments

„Augusztus elejéig 220 csatlakozási pontja készült el a 400 pontosra tervezett nyilvános Wi-Fi hálózatnak Bécsben. A lehetőséggel főleg turisták élnek, hetente már 10 ezren csatlakoznak így az internetre.

„Az ingyenes és egyszerű internet-elérés egy modern város alapvető alkotórésze. Ezzel Bécs olyan városokkal kerül egy szintre mint New York, London vagy Barcelona.” – magyarázza Maria Vassilakou polgármester-helyettes, a projekt kezdeményezője.

Bécsben májusban határozták el, hogy 2015 végéig 400 pontból álló ingyenes, nyilvános Wi-Fi hálózatot építenek ki.

A hotspotokat a város közvilágítási cége, a „Wien leuchtet” szereli fel lámpaoszlopokra, kandeláberekre és közlekedési lámpák oszlopaira. Egy hotspot telepítése átlagosan 2 ezer euróba kerül. A csatlakozási pontokat elsősorban a turisták által kedvelt helyek közelében és olyan közterületeken helyezik el, ahol asztalok és padok is vannak, ahova le lehet tenni a laptopot.

Mostanáig 220 csatlakozási pontot telepítettek, amelyekből 153 működik. A pontokon nemcsak az internetre lehet felcsatlakozni, de a felhasználók a helyszínnel kapcsolatos információkat is kapnak – például, hogy milyen rendezvények lesznek a Rathausplatzon. Egyszerűsítették a Wi-Fi használatát is: most már nem kell regisztrálni, csak rácsatlakozni a „wien.at public wlan” nevű hálózatra.

Egyelőre elsősorban turisták és fiatalok használják a kínálatot, bár nagyobb adatmennyiség esetén még azoknak a bécsieknek is célszerűbb lehet Wi-Fi-re váltaniuk, akik rendelkeznek mobilinternet előfizetéssel a telefonjukhoz.

A szakemberek természetesen óva intenek mindenkit attól, hogy ilyen nyilvános hálózatokon keresztül intézzék például a pénzügyeiket, pornó- és radikális tartalmú oldalak látogatását pedig nem engedi a rendszer.”

Forrás:
Ingyenes wifi – 220 csatlakozási pont Bécsben; City Hungary; 2015. augusztus 6.