Skip to main content
energiagazdaságinformatikaművelődéstársadalom

Okosváros épülhet a nyíregyházi campuson

Szerző: 2015. augusztus 9.No Comments

„A Nyíregyházi Főiskola októberig több mint 96 millió forintot költhet arra, hogy szenzoros minivárossá modellezze magát. A Smart Campus pilotmodell kiépítésére alig három hónapjuk van, a Matematikai és Informatikai Intézet által delegált kutatócsoport a kiviteli tervekig és az eszközbeszerzésig juthat el.

Becskeházi Attila vezető kutató szerint ritka, hogy egy jelentős fejlesztés előtt modellezni lehet a változásokat. A Smart City nemcsak megkönnyíti a városlakók életét, de több szabadidőt is ad. A főiskolai szimulációs kísérlet lényege, hogy akár okostelefonon keresztül is ellenőrizhető lesz az uszoda vízminősége, a közlekedés, a campus energetikai rendszere. A szenzorok nagy mennyiségű adat továbbítására, kezelésére, a rendszerek távvezérlésére is képesek. A Smart City kiépítéséről tanulmány készül, hiszen a tananyag a főiskola tulajdona marad, s alkalmas lehet arra, hogy a legújabb technológiát oktassák a jövő informatikai szakembereinek.

Kitörési pontokat keresünk, s ezek egyike lehet a városfejlesztési kutatás, mely a befektetőket, kreatív vállalkozásokat, vagyis a város gazdaságát érinti – így mutatta be a projektet Kalmár Imre szakmai vezető.”

„Az Új képzési és kutatási portfóliók kialakítása, ezáltal az intézmény szerepének erősítése a kreatív és Smart City szolgáltatások területén című projekt nyitókonferenciáját tartották a Nyíregyházi Főiskolán. A cél, hogy a főiskola olyan új képzéseket hozzon létre, amelyekkel képes támogatni a térség gyarapodását.

A Nyíregyházi Főiskola szakemberei a Széchenyi Terv 96,3 millió forintos pályázati támogatásával megalapozhatnak egy jövőbeni Smart City programot. A felsőoktatási fejlesztési stratégia harmadik missziójában már a katalizátor szerepvállalás jelenik meg. Ez azt jelenti, hogy az oktatási intézmények az adott város fejlődésében is vállaljanak szerepet, olyan szakembereket képezzenek, akik a helyi gazdaságban találnak munkahelyet. Ezért a program során átvilágítják a főiskola oktatási tevékenységét, a kutatási helyzetet, valamint az intézmény kapcsolatrendszerét. Ezek alapján kidolgozzák az új típusú képzési kapacitásokat és az új felsőoktatási szolgáltatások körét.

Dr. Kalmár Imre, a projekt szakmai vezetője elmondta, most négy hónap áll rendelkezésükre, tehát nem egy okos város koncepció kialakításáról van szó, hanem ennek az előkészítéséről. Arról, hogy a főiskola hogyan tud bekapcsolódni egy ilyen programba, a lehetséges alkalmazások hogyan jelenjenek meg az intézmény oktatási portfóliójában, kutatásában és szolgáltatásaiban.

Javuló életminőséget várnak
A program keretében kialakítják a Smart Campus pilotmodellt, amellyel egy szenzorhálózatot hoznak létre. Az infrastruktúra felmérése után ez eszközbeszerzést is jelent. A Smart City modellezés során természetesen társadalmi-gazdasági hatásokat is elemeznek, a tapasztalatok Nyíregyháza számára is felhasználhatóak lesznek. Mint minden városban, itt is az a cél, hogy nőjön a versenyképesség és javuljon az életminőség.”

Forrás:
Okosváros épülhet a nyíregyházi campuson; Szabolcs Online; 2015. augusztus 7.
Smart City lesz Nyíregyháza; Szoboszlai Tibor; Nyíregyháza.hu; 2015. augusztus 6.