Skip to main content
gazdaságinformatikatávközléstechnika

TPEG: Új szabvány a közlekedési információk továbbítására

Szerző: 2015. augusztus 16.No Comments

„A szabvány kidolgozása a digitális rádióadásokra való átállásnak köszönhető.

A Transport Protocol Experts Group (TPEG) nevű szabványt a közlekedési és utazási információk digitális rádióadásokon keresztüli továbbítására fejlesztették ki. A TPEG-nek köszönhetően a navigációs készülékek és az autórádiók sokkal pontosabb adatokat kapnak, mint a jelenleg alkalmazott Traffic Message Channel (TMC) közlekedési szabvány segítségével. Ausztriában az első TPEG-adatokat jövőre küldik majd el.

„A jövőben sokkal precízebben fogalmazhatjuk meg a baleseti jelentéseket, mert pontosabban továbbíthatjuk a helyszínt a GPS-koordináták segítségével. A TMC esetében egy eseményt csak a 65 000 referenciapont egyikéhez lehet társítani, ezért hallhatjuk mindig a rádióban, hogy x és y pont között van valami az úttesten” – nyilatkozta Harald Wahl, a Bécsi Műszaki Szakfőiskola munkatársa.

A TPEG előnye továbbá, hogy a közlekedési információk célzottan is elküldhetők, így csak azok az autósok kaphatják meg azokat, amelyeket valóban érint egy esemény. Emellett a jövőben akár a szenzorok is érzékelhetik a baleseteket, dugókat, torlódásokat és ezeket tetszőleges eszközökre, például az okostelefonokra küldhetik el. „A TPEG sok információt továbbíthat, például az úttest állapotára vonatkozókat. Így kiderülhet, hogy van-e hó, jég, köd stb.” – tette hozzá a szakember.

Az adatok fogadásához ugyanakkor kompatibilis készülékre van szükség, ezért az új szabvány elterjedésére még várni kell. Bár mindenki számára ismertek a TPEG előnyei, de a folyamat nem valósul meg az egyik napról a másikra. A szabványt folyamatosan fejlesztik és csak a szoftverfejlesztőkön múlik, hogy mit hoznak ki az adatokból. A TPEG-t Nagy-Britanniában és Németországban már sikeresen alkalmazzák, globálisan pedig a Traveller Information Services Association (TISA) nevű szakmai szervezet gondoskodik a továbbfejlesztéséről.”

Forrás:
Új szabvány a közlekedési információk továbbítására; SG.hu; 2015. augusztus 15.
TPEG; Wikipédia
TPEG – Transport Protocol Experts Group; European Broadcasting Union
TISA; Traveller Information Services Association (TISA)
TPEG – What is it all about?; European Broadcasting Union (pdf)