Skip to main content
közigazgatási informatikaszakirodalom

A rendőrség informatikai rendszerét befolyásoló tényezők vizsgálata

Szerző: 2015. augusztus 27.No Comments

„Egy szervezet vezetésirányítási metodikáját több belső és külső környezeti tényező befolyásolja. Fontos kérdés a támogató technikai alrendszer azon tulajdonsága, hogy, milyen minőségben és biztonsággal szolgáltat adatokat és információkat a szervezet dolgozóinak, vagyis a felhasználóknak. Ez a képesség természetszerűleg kihat az eredményességre. Nyilván nincs másként ez a közigazgatás egyik nagy szervezetrendszerénél, a rendőrségnél sem.

Több évtizedes, a rendőrségnél eltöltött szakmai munkatapasztalataim alapján kijelenthetem, hogy az információ olyan érték, amely a vezetői döntések és a sikeresség alapja. Ha hiányoznak, pontatlanok, vagy nem időszerűek, esetleg illetéktelen kezekbe kerülnek, akkor ez a szervezet számára, akár jelentős károkat is okozhat. Természetesen mindezeket komplex egységben kell megvalósítani, így a szervezetnek képesnek kell lennie a kritikus folyamatokat és eszközöket úgy ellenőrzése alatt tartani, hogy teljesüljenek a stratégiai tervekben levezetett célok. Ez olyan folyamatos tervezési, szervezési, irányítási és ellenőrzési, valamint koordinációs tevékenységeket jelent, amely a szervezet minden külső és belső érintettje számára fenntartható biztonsági, megbízhatósági szintet eredményez. A technikai kérdések mellett erőteljesebbé válik a szervezeti működés minőségének témaköre. LehetĘvé válnak a biztonsági célok elérésének mérései, folyamatos fejlesztés és optimalizálás. Értekezésem e témakörrel kapcsolatban, elsősorban a rendészeti területen végzett kutatási eredményeimet foglalja össze.”

Forrás:
A rendőrség informatikai rendszerét befolyásoló tényezők vizsgálata; Dorkó Zsolt; Óbudai Egyetem Doktori Tanácsa, Biztonságtudományi Doktori Iskola; 2015. szeptember 23. (pdf)