Skip to main content
közigazgatás: magyarmédia

Megnyílt a Baross utcai kormányablak

Szerző: 2015. szeptember 2.november 23rd, 2015No Comments

„Előreláthatóan 2016 márciusáig összesen 33 kormányablak jön létre a fővárosban, ebből 3 a pályaudvarokon, 30 pedig a kerületekben – jelentette be György István, Budapest kormánymegbízottja a józsefvárosi, Baross utcai kormányablak átadásán szerdán. Mint mondta, jelenleg 3 első generációs és 12 második generációs kormányablak működik a fővárosban.

György István a megnyitón mondott beszédében közölte, a kormányablakok felállása óta a fővárosban több mint 880 ezer ügyet intézett több mint 800 ezer állampolgár. Kiemelte, nehéz időszakot él most Budapest, hiszen nagy számú kormányablakot kell aránylag kis területen létrehozni. Hangsúlyozta, az átalakítások miatt komoly logisztikai feladat hárul a kormányhivatalra és a kerületi hivatalok vezetőire.

A 2016 júniusától beinduló közigazgatási életpályamodell javíthat majd a dolgozók helyzetén – tette hozzá.

Mától 135 helyen működik új típusú, második generációs kormányablak országszerte – mondta az átadón Baltay Tímea kormányablakokért felelős helyettes államtitkár. Hozzátette, ezen a héten Ráckeve, Rakamaz és Tiszavasvári után ez a negyedik megnyitó.

Baltay Tímea elmondta, a fejlesztés célja, hogy az állampolgárok ügyeiket egyszerűen és hatékonyan intézhessék. Felidézte, erre a 21. század elején több csatornán is lehetőségük nyílik, hiszen a kormányablakok létrehozása mellett fejlődik a települési ügysegédi rendszer, valamint az e-közigazgatás is. „A cél az elégedett állampolgár, ennek érdekében idén 278-ra szeretnék bővíteni a kormányablakok számát” – vázolta. Kifejtette, az ügyfélszolgálati irodában intézhető ügykörök száma szintén ilyen dinamikus fejlődést mutat, jelenleg 423 féle ügytípus intézhető, de ez a kör folyamatosan bővül.

Az átadó ünnepségen Vas Imre, Józsefváros országgyűlési képviselőjeként köszönetet mondott mindenkinek, aki segítette a kormányablak kialakítását. „Erre gondoltunk, amikor 2010-ben elfogadtuk a kormányablakokról és kormányhivatalokról szóló első törvényjavaslatot. Ez volt a cél, hogy egy helyen lehessen minden ügyet elintézni” – fogalmazott.

„Gyors és hatékony megújuláson ment keresztül az elmúlt években Józsefváros. Ez a megújulás érinti az intézményrendszert valamint a közterületeket is” – mondta Egry Attila, a VIII. kerület alpolgármestere. „A mai napon a kormányablak átadása ennek a megújulásnak egy következő állomása” – tette hozzá. Elmondta, ez a kormányablak korábban okmányirodaként működött, 2013-ban és 2014-ben több mint százezren intézték itt hivatalos ügyeiket, ez Budapest egyik legforgalmasabb irodája.

Ignácz István, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal elnöke (KEK KH) szintén kiemelte a kormányablak leterheltségét. Mint mondta, az e-közigazgatás fejlesztése folyamatos, a jövőben számos ügyet már akár otthonról is elintézhetünk, azonban ez sosem zárja majd ki teljesen a személyes ügyintézést.”

Forrás:
Megnyílt a Baross utcai kormányablak; OrientPress; 2015. szeptember 2.